bezár
 

art&design

2012. 06. 09.
Névelő növények – Rajzoló szépírók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Et-lettera: Képeket írni, szavakat rajzolni európai kulturális programhoz kapcsolódva nyílik a Névelő növények – Rajzoló szépírók című kiállítás a Múzeumok Éjszakáján a debreceni Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs Művészeti Galériájában.
 A legismertebb magyar szépírók grafikáit és fotóit bemutató tárlat nem képzőművészeti – vagy akár esztétikai – szempontú válogatás, hanem a személyiség és az irodalom felől közelít, mégpedig azon az elven, amely alapján Weöres Sándor rajzait felesége jellemezte, tehát hogy „valami földmélyi kapcsolatuk van a versek szerzőjével, valami, ami az akadémiákon elsajátíthatatlan, a kézjegy azonossága.”

Kiállításunk „gigantikus könyvét” lapozgatva így nem is „alkotásokat”, hanem mindenféle lapszéli ábrát, spontán automatizmust, tudattalanul firkált alkalmi rajzocskát, sebtében felvázolt krokit, ízesen megrajzolt kávéházi karikatúrát ismerhet meg a látogató. Az olykor kalligrafikus, kézírásos szövegbe történő – sokszor öntudatlan – beavatkozás a művész személyiségének egyik árulkodó jelhagyása lehet.
Névelő növények - Rajzoló szépírók
A KIÁLLÍTÁSON SZEREPLŐ ALKOTÓK: ARANY JÁNOS, ASCHER OSZKÁR, BABITS MIHÁLY, BALÁZS BÉLA, BARTIS ATTILA, BONCZA BERTA, CSÁTH GÉZA, CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY, ERDŐS RENÉE, FORGÁCH ANDRÁS, FÜST MILÁN, GELLÉRI ANDOR ENDRE, HÁY JÁNOS, JÉKELY ZOLTÁN, JÓKAI MÓR, JUHÁSZ GYULA, KAFFKA MARGIT, KAZINCZY FERENC, KARINTHY FRIGYES, KISFALUDY SÁNDOR, KISS JÓZSEF, NAGY ENDRE, NAGY LÁSZLÓ, OLÁH GÁBOR, OTTLIK GÉZA, PETŐFI ZOLTÁN, PILINSZKY JÁNOS, SZABÓ LŐRINC, SZIJJ FERENC, TANDORI DEZSŐ, TAR SÁNDOR, TERSÁNSZKY JÓZSI JENŐ, TÓTH ÁRPÁD, TÓTH KRISZTINA, TÖRÖK SOPHIE, WEÖRES SÁNDOR, ZELK ZOLTÁN

Megnyitó: 2012. június 16. (szombat) 17:00
A kiállítást megnyitja: Térey János költő
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés