bezár
 

art&design

2012. 06. 12.
Restaurátor műhelyeket fejlesztettek uniós forrásból Debrecenben és Nagyváradon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Európai uniós forrásból korszerűsítették a debreceni Déri Múzeum és a nagyváradi Körösvidéki Múzeum restaurátor műhelyeit - jelentették be a múzeumok igazgatói kedden Debrecenben, a Megyeházán tartott projektzáró konferencián.
Lakner Lajos és Aurel Chiriac egyaránt példaértékűnek ítélte a két múzeum két évtizedes együttműködését, és a közös, 133,7 ezer eurós HURO Múzeum projekt megvalósítását.

Utóbbiról Lakner Lajos elmondta: Debrecenben a beruházás eredményeként papírrestaurátor műhely létesült, amelyben könyvek, oklevelek és egyéb papír alapú műtárgyak tisztítása, konzerválása, restaurálása végezhető el.

Debrecenben a Református Kollégium könyvtára - tele könyvritkaságokkal -, az egyetemi könyvtár, a megyei és a városi könyvtár, a megyei levéltár, az irodalmi múzeum és a Déri Múzeum gyűjteményei, valamint Miskolc, Szolnok és Nyíregyháza hasonló intézményei rendelkeznek restaurálásra váró nagy mennyiségű papíranyaggal, amelyek feldolgozása így lehetővé válik - fűzte hozzá.
Lakner Lajos tájékoztatása szerint a Déri Múzeumban textiles műhelyt is kialakítottak.

Az eddigi eszközökkel a gyűjtemény textil alapú műtárgyainak csak bizonyos rétege volt kezelhető, mind a méretet, mind a minőséget tekintve. A nagyméretű mosókád és a hozzá tartozó nagyteljesítményű ioncserélő berendezés beépítésével lehetővé vált nagyméretű lakástextíliák (kárpitok, szőnyegek) szakszerű nedves tisztítása.

Ilyen eszközökkel eddig csak a fővárosi múzeumok restaurátor műhelyei rendelkeztek - ismertette a részleteket a debreceni múzeumigazgató.

Aurel Chiriac, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum igazgatója elmondta: intézményükben a festészeti-, az őslénytani- és a fa-restaurátor műhelyeket korszerűsítették az uniós forrásból.

A festmény-restaurátor műhely új felszerelése egy magas szintű restaurálást, valamint a restaurált tárgyak számbeli növekedését eredményezi. A Körösvidéki Múzeum az első múzeum Romániában, amely modern őslénytani restaurátor műhellyel rendelkezik.

A homokfúvó berendezés, a vibráló vésők és a sztereoszkópikus mikroszkóp segítségével a különböző keménységű üledékekben fosszilizált leletek pontos tisztítása, preparálása, restaurálása és konzerválása vált lehetővé. A műhely új eszközei lehetővé teszik a nagyváradi múzeum őslénytani gyűjteményének, valamint a múzeum őslénytani ásatásaiból előkerülő fosszilis leleteknek a színvonalas restaurálását - jegyezte meg az igazgató.

Aurel Chiriac elmondta azt is, hogy a projekt keretében speciális eszközökkel szerelték fel a fa-restaurátor műhelyüket. Megemlítette azt az ötfázisos kombinált gépet, amelynek segítségével rövid idő alatt és pontosan tudják a népművészeti, történelemi, művészeti osztályokon lévő műtárgyak hiányzó részeit elkészíteni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés