bezár
 

art&design

2012. 06. 13.
Avantgárd kísérletek: kiállítás a Home Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Avantgárd kísérletek címmel a magyar avantgárd törekvésekből, a vizuális kultúra, így a képzőművészet, a fotó, valamint az irodalom és a mozgásművészet művelőiről mutat be dokumentumokat és más válogatást csütörtöktől a fővárosi Home Galéria.
Kertész Csaba, a galéria vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a korszak költői a szabadverselés mellett új versformákkal is kísérleteztek, például a képverssel, a síkverssel, a számverssel és a tárlaton Tamkó Sirató Károly, az első magyar avantgárd művész rím nélküli sík verseit is olvashatja az érdeklődő. A költőt előbb ismerték Párizsban, mint itthon - jegyezte meg a galerista.

Szabó Lőrinc, Palasovszky Ödön, Kassák Lajos, Déry Tibor, Bartalis János kötetei is ott vannak a tárlókban. Az avantgárd verseskötetek címlapjait a legkiválóbb képzőművészek tervezték, köztük Bortnyik Sándor, Kassák Lajos és Uitz Béla.

A magyar avantgárd színjátszás néhány dokumentumát és fényképeket is kiállítanak a Zöld szamár nevű kísérleti színházról, amelyet Palasovszky Ödön színész, rendező, író és Hevesy Iván művészettörténész, film- és fotótörténész vezetett, és Bortnyik Sándor tervezte a díszleteket.

Bortnyiknak emellett hét, 1920 körül készült rézkarca, Mattis Teutsch János erdélyi magyar festő két fa- és két linometszete is látható, és ott van Moholy-Nagy Lászlónak három díszletterve, amely 1919-ben készült Wagner Lohengrin című operájához.

A mozgásművészetről is gazdag fotóanyag látható, így Szentpál Olga mozgásművészeti előadásairól, Nagy Etel szólótáncairól,
Madzsar Aliz tánccsoportjáról. A magyar avantgárd vezéregyéniségeiről, köztük Palasovszky Ödönről, Hevesy Ivánról, Kassák Lajosról, Madzsar Alizról és Molnár Farkasról, aki a Bauhaus művésze volt és a tárlaton bemutatják Sárkányeregető fiú című hidegtűrajzát. Pécsi József fotográfusról olyan neves fotósok készítették a portrékat, mint Révai Ilka, Lengyel Lajos, akinek két fotogrammja is látható, vagy Pap Gyula, Landau Erzsi és Máté Olga.

A kiállítás képzőművészeti anyagában Mattis Teutsch János, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Moholy-Nagy László, Lengyel Lajos, Uitz Béla grafikák, Jaschik Álmos festő, iparművész két díszletterve és Kövesházi Kalmár Elza szobrai láthatók - összegezte a tárlat anyagát Kertész Csaba.

Az Avantgárd kísérletek című tárlat július 6-ig látható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés