bezár
 

art&design

2012. 06. 13.
Világhírű gyűjteménnyel gazdagodik Berlin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin, miután a Bundestag - a német törvényhozás alsóháza - meglepetésszerű döntéssel 10 millió eurót szavazott meg egy kezdeményezés támogatására, amelynek az a célja, hogy méltó kiállítóhelyet hozzanak létre a Pietzsch-házaspár gyűjteményének.
A többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt Heiner és Ulla Pietzsch 2010-ben adományozta a német fővárosnak, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be valamennyi képet.

A gyűjtemény befogadására Gemäldegalerie-t - a régi mesterek alkotásait őrző fővárosi képtárat - szemelték ki, az átépítésre azonban nem volt pénz.

Szakértők szerint a Bundestag költségvetési bizottsága által kedden váratlanul megítélt 10 millió euró korántsem elég, de ekkora összeggel már el lehet kezdeni a vállalkozást, és a törvényhozási támogatás más forrásokat is megnyithat.

Az elképzelés szerint a Gemäldegalerie jelenlegi gyűjteményét átköltöztetik a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozó Bode Múzeumba, a felszabaduló 7 ezer négyzetméteres kiállítótérben pedig elhelyezik a Pietzsch-házaspár képeit, valamint számos további - berlini múzeumokban szétszórtan látható - modern műalkotást.

A német főváros így a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.

A Pietzsch-gyűjtemény az egyik leghíresebb modern festészeti magángyűjtemény. A mintegy 150 alkotás összesített értékét 120 millió euró körülire becsülik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés