bezár
 

art&design

2012. 06. 15.
Múzsák kertje a GIM Házban, Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzsák kertje címmel 20 művész a görög mitológiában a költészet, a művészetek és egyes tudományok istennői ihlette alkotásaiból nyílik kiállítás és kerti mulatság lesz előadással, zenével és tánccal szombaton a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben, a GIM-Házban.
Katona Szabó Erzsébet textilművész, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy 19 alkotó munkáit és Wehner Tibor művészettörténész erre az alkalomra írt Mi a múzsa? című szövegét teszik ki. "Wehner Tibor mondanivalójának az a rezüméje, hogy minden megrázó élmény lehet múzsa és ennek igazolására helyezték írása mellé Márvány Miklós festőművész alkotását, amelyet a vörösiszap katasztrófa ihletett, igen erőteljes képről van szó" - magyarázta a kurátor.

Orosz István Kossuth-díjas grafikust a 20. századelő Oroszországa foglalkoztatja és képén éppen Lenin sakkozik, a másik munkáján Gorkij, az író múzsáját, egy szép színésznőt örökít meg. A nő alakját fotóra és abba belerajzolva képzelte el. Szöveget is írt hozzá: a színésznő a KGB ügynöke és "ráállították" Gorkijra.

Karsai Zsófia keramikus a görög mitológia kilenc múzsáját egy-egy fűcsomóval jelzi és a tizedik az ő múzsája, Weöres Sándor és kerámiamunkáján a költőtől származó idézet olvasható arról, hogy az árnyék örök.

Kun Éva keramikus faliképén tengerben úszó nőalakot ábrázol, a képet úgy készítette, hogy az üveget beolvasztotta a kerámiába, ettől kék lett az egész, idézve a tenger színét és a repedezett sziklafalat. Makovecz Anna képzőművész levél formájú lépőkövekből installációt készített a ház kertjében. Horváth Kinga grafikus két finom akvarellt festett Sziget címmel.

Remsey Flóra kárpitművész Cséti virágai című, térhatású fémkompozícióval van jelen. A kurátor, Katona Szabó Erzsébet múzsája Shakespeare, és a szonettekre készült sorozatából három papírmunkát állít ki - sorolta a művészeket és műveiket.

A kiállítás-megnyitó után Együtt a múzsákkal a kertben címmel szabadtéri összművészeti program kezdődik, amelynek szószólója Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia sajtófőnöke lesz.

Keserű Katalin művészettörténész Mnémoszünéről, az Emlékezés, Jankovics Marcell filmrendező Kleióról, a történetírás, Zombori Ottó csillagász Uraniáról, a tudomány múzsájáról értekezik, míg Mezey Katalin költő Erató, a szerelmi-, Kalliopé, az epikus- és Polühümnia, a himnuszköltészet múzsái ihlette verseket válogatott és olvas föl.

Bajtala Emese hárfaművész Euterpéről, a lírai költészet, a zene múzsájáról beszél és muzsikál is. Jankovics Anna és Harna Péter színművész a szolnoki Szigligeti Színházból a Ne takarj, Sárközi! című vígjátékkal Thaleia, a komédia múzsáját idézi meg. Jessica Leon Carulla kubai és Csuja Gergely magyar balett művész Terpszikhoré, a tánc múzsája előtt tiszteleg, amikor kettőst táncol Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjéből - foglalta össze a kurátor.

A Múzsák kertje című kiállítás szeptember 30-ig tart nyitva Gödöllőn.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés