bezár
 

art&design

2012. 06. 15.
Chagall-kiállítás a Tretyakov képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marc Chagall Oroszországban még soha ki nem állított alkotásai is láthatók azon a tárlaton, amely pénteken nyílt a moszkvai Tretyakov képtárban.
A látogatók szeptember végéig 150 különleges festményt, grafikát, szobrot láthatnak a művésztől, de megtekinthetik a Chagall család becses porcelán edénykészletét is a művész születésének 125. évfordulójára rendezett kiállításon.

Az orosz sajtó lelkesen "rég várt kiállítást" emleget, noha nem is olyan régen, 2005-ben szenteltek tárlatot a fehéroroszországi Vityebszkben 1887-ben született Chagall művei számára.

Akkor azonban nem sikerült minden érdekességet megszerezni. Ezúttal olyan különlegességek jutottak el a Tretyakovba, mint az 1900 és 1910 között született, Oroszországban még soha nem látott alkotások. A művész unokája, Meret Meyer Graber is az orosz fővárosba érkezett ebből az alkalomból.

Az orosz és külföldi gyűjteményekből származó, valamint a család tulajdonában lévő alkotások között vannak azok a kollázsok, amelyeket Chagall 1960. és 1970. között készített. Először mutatják be a Tretyakov képtárban a művész lánya, Ida esküvőjére 1952-ben készített porcelán étkészletet.

Meret Meyer Graber az orosz állami televízió híradójának elmesélte, hogy a híres darabokat 25 évig csak kiállítások után adott fogadásokon használták. "Aligha vehette észre bárki is a rajzokat a tálakon, hiszen azok mindig színültig tele voltak borsccsal" (azaz céklás-káposztás levessel) - mondta.

A moszkvai képtárba látogatók először tekinthetik meg a Chagall "családi köréről" és önmagáról készített portrékat. Édesanyját, a nagymamát, nővérét, feleségét és lányát ábrázolta különleges stílusában.

Ugyancsak először láthatóak az orosz fővárosban a művész fiatalkori alkotásai, amelyeket barátja, az író-költő Blaise Cendrars őrzött.
A kiállításra elhozták Chagallnak a Nyikolaj Gogol Holt lelkek című művéhez készített illusztrációit, amelyeket Ambroise Vollard, a XX. század elején híressé vált párizsi galéria-tulajdonos rendelt meg tőle.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés