bezár
 

art&design

2012. 06. 16.
Múzeumok éjszakája - Minden eddiginél több helyszínen rendeztek programokat Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hagyományos belvárosi "múzeumi negyed" és a környező utcák programjain túl idén a Debreceni Egyetem főépülete is megnyitotta kapuit szombaton, a Múzeumok éjszakáján; kora este sétatérré váltak a város központjában lévő utcák és terek.
A szombat este egyik különlegessége volt az a verseny, amelyen a kollégium jelképévé vált régi tűzoltóbotot, a gerundiumot emelgették az arra vállalkozók. Éjfélkor az Oratóriumban orgonakoncertet tartanak, egész éjjel egymást érik a táncos és zenés programok, kézműves-foglalkozások, filmvetítések és tárlatvezetések.

A Református Kollégiumtól a Déri Múzeumig és a Modemig vezető utcákról a gyalogosan és kerékpárral érkező családok valósággal kiszorították az autókat - tapasztalta az MTI tudósítója.

Ahogy a nappali hőség enyhült, úgy gyűltek össze egyre többen a két épület között fekvő Baltazár téren, ahol már állt az a máglyarakás, amely mára elmaradhatatlan kelléke a debreceni Múzeumok éjszakájának.

A téren felállított színpadon koncertek szórakoztatják az arra járókat, a Modem előtt pedig egyre többen vártak belépésre. A modern- és kortárs alkotásoknak helyet adó múzeum minden kiállítóterme és folyosói is megteltek látogatóval. Az állandó tárlatok mellett még látogatható Tót Endre Nagyon speciális örömök című kiállítása, ahogy a szlovák vizuális művészetet megjelenítő Záró évek és az Antal-Lusztig-gyűjtemény tematikus válogatása, az Idegen anyag is.

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban a Bor és irodalom - az Esszencia borszaküzlet borbemutatója tölti ki az estét, magyar szépírók bort dicsérő írásaival és az udvaron zenés műsorral színesítve.

A jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem alapításának centenáriumát ünneplő Debreceni Egyetem ebben az évben csatlakozott a Múzeumok éjszakája programjaihoz, és megnyitotta idén 80 éves főépületének kapuit a nagyközönség előtt. A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők bepillanthatnak a rektori tanácsterembe, ahol az egyetem és a Református Kollégium ősi jelképeit, a gerundiumokat őrzik.

Az aulában láthatóak a centenáriumra helyreállított ólomüveg ablakok, amelyek eredetijei a második világháborúban semmisültek meg. A nagyméretű alkotások kalandos történetét filmvetítéssel mutatják be a szervezők, és az egyetemi könyvtár titkait is megismertetik a látogatókkal.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés