bezár
 

art&design

2012. 06. 16.
Múzeumok éjszakája - A Fesztiválzenekar koncertjével nyílt meg a rendezvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) "lépcsőkoncertjével" nyílt meg hivatalosan szombat délután a 10. Múzeumok éjszakája a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, más kiállítóhelyeken addigra már órák óta zajlottak a programok.
Muszorgszkij Egy kiállítás képei című szimfóniájának két tételét hallhatta 18 órakor a Szépművészeti előtt összegyűlt sok száz fős közönség Fischer Iván vezényletével. "Rengetegszer játszottunk már a Hősök terén, és mivel nagyon szeretem a múzeumokat, gondoltuk, adjunk mi egy kis kezdő lökést az idei Múzeumok éjszakájának" - mondta el az MTI-nek a koncert után a BFZ vezetője. Fischer Iván hozzátette, a minikoncert után maga is tesz egy körutat gyermekeivel a budapesti múzeumokban.

Baán László, a Szépművészeti főigazgatója elmondta: örül az ötletnek, hogy a világ egyik legjobb zenekara nyitja meg a jubileumi Múzeumok éjszakáját az épület lépcsőjén. Mint hozzátette, bent a múzeumban mindent megtalálhat a közönség, mi "szemnek, szájnak, fülnek ingere": a különleges tárlatvezetések mellett lesz slam poetry verseny (versengő posztmodern performansz költészet), francia sanzonest, majd szvingest, az éhségüket pedig egy jó nevű budapesti étterem finomságaival tudják csillapítani a látogatók.

Hogy ne kelljen választani a futball Európa-bajnokság és a művészeti élmények között, az Ión Udvarban a múzeum "férfimegőrzőt" nyit kivetítővel, de a Szépművészeti a fiatalabbakra is gondolt, őket kézműves-foglalkozások várják.

Az MTI tudósítója által megkérdezettek közül volt, aki a múzeum állandó gyűjteményére vagy a Pieter Breugel és kora című grafikai kiállítására, mások a St. Gallen-i kalandok, illetve a Múmiák születése című tárlatokra voltak kíváncsiak, a legtöbb érdeklődőt azonban A fotóművészet születése című fotókiállítás vonzotta.

Más kiállítóhelyeken már korábban megkezdődtek a programok, az Ersnt Múzeum például már 15 órától fogadta a Múzeumok éjszakája látogatóit. A Nagymező utcai kiállítóhely jelenleg Kelemen Károly tárlatának ad otthont, melyhez családi foglalkoztatót is szervezett. A művész ikonikussá vált mackófigurái erős hatást gyakorolnak nem kevés látogatóra: voltak - nem csak gyerekek -, akik játékmacival érkeztek a tárlatvezetésekre.

Délután hatra már hosszú sor állt a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum előtt is: mint az intézmény munkatársai az MTI-nek beszámoltak, a többek között ritka khmer, vietnámi, thai és indonéz műkincseket felvonultató tárlat és az ahhoz meghirdetett vezetések már az első két órában több mint hatszáz látogatót vonzottak a kiállítótér korlátozott befogadóképessége ellenére is.

Bár számos programmal készült a Műcsarnok, a kortárs kiállítóhelyen szintén a tárlatvezetések a legnépszerűbbek - tűnt ki a látogatók beszámolóiból; ezt az intézmény igazgatója is megerősítette az MTI-nek. Gulyás Gábor elmondása szerint a tavalyi Múzeumok éjszakáján kilencezren látogattak el a Műcsarnokba, ebben az esztendőben pedig tízezres közönségre számítanak.

Gulyás Gábor egy különlegességre is felhívta a figyelmet: a Bevezetés az éjszakába című irodalmi esten a Műcsarnok egyik, íróként is aktív teremőre, Barnás Ferenc is bemutatkozik Dragomán György, Grecsó Krisztián és Schein Gábor társaságában.

Még a kereken száz lépcsőfok megmászására is rengetegen vállalkoznak, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) egyik legnépszerűbb programhelyszíne ugyanis a körpanorámát nyújtó, de az év nagy részében nem látogatható Apostolok tornya - mondták el az MMGM munkatársai. Hasonlóan vonzónak bizonyul a Városligeti-tavon megtartott csónakos vezetés, ahogy nem kevesen kíváncsiak a Hunyad pincére is.

A Szerelem termében bájitalokat kóstolhatnak a párra vágyók, az Erdő szentélyében valódi ehető és mérges gombák tekinthetők meg, az épület előtti állatsimogatóban vadmalac, róka és tigrispiton is várják az érdeklődőket, de népszerű a Kadarka szalon is. Az MMGM az eddigi látogatottság alapján 12 ezres közönségre számít a 10. Múzeumok éjszakáján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés