bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - Kalandtúra, világzene, megnyíló vármegyeháza Szekszárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem kétezren vettek részt a múzeumok éjszakája szekszárdi programjain, amelyeknek egyik legnépszerűbb része a Wosinsky Mór Múzeum kalandtúrája volt, és nagy érdeklődés kísérte a Borok és Húrok nevű világzenei koncertsorozatot is.
A múzeum előtt este kilenc órakor tömött sorokban vártak a bejutásra a szekszárdiak, miközben a patinás épületben Ódor János Gábor, az intézmény igazgatója elindult a zseblámpás múzeumi kalandtúra első csoportjával.

A "kiránduláson" főleg családok, gyerekek ismerték meg a múzeumban folyó munkát, tekintettek be a restaurátorműhelybe és nézték meg a padláson tárolt, kiállításra nem kerülő történeti, néprajzi relikviákat.

A szekszárdi programokon, amelyekért először kellett 300 forintos belépő díjat fizetni, a múzeumban öt, a vármegyeházán hét kiállítás nyílt meg az érdeklődők előtt.

A múzeumban rendhagyó tárlatvezetéssel zárt a fagylalt és a parfé történetét megismertető Spanyoltekercs és hideg nyalat című kiállítás, amelyeken Petrits József és Zsitvai Ágnes szekszárdi cukrászok kalauzolták a résztvevőket. Az intézmény új foglalkoztató helyiségében a gyermekek a római, honfoglalás és őskori hétköznapokkal ismerkedhettek meg egykorú otthonokon, öltözeten, használati tárgyakon keresztül.

Sok érdeklődőt vonzottak a megyeháza egy napra megnyílt interaktív állandó kiállításai is, a múzeumok éjszakáján Lozsányi Tamás zongoraművész megszólaltatta Augusz Antal báró felújított zongoráját, amelyen 1865-ben Liszt Ferenc nagy sikerű koncertet adott Szekszárdon.

A rendezvények sikeréhez nem kevéssel járult hozzá a Borok és Húrok nevű hagyományos "hang- és borkóstoló" fesztivál, amelyen magyar, ír, balkáni zenét hallhatott a közönség. A szabadkai gitárművész, Vladimir Todorovic ezúttal két gitár és egy hegedű alkotta triójával dzsesszel és flamencóval ötvözött balkáni dallamokkal kápráztatta el a zeneszeretőket, akik eközben szekszárdi kadarkát és kékfrankost kóstolhattak helybeli borászok jóvoltából.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Ari Aster: Fehér éjszakák
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés