bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - Különlegességek Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos különlegességgel várta idén a látogatókat Zalaegerszegen a Múzeumok éjszakája szombaton; a programsorozat keretében első alkalommal nyílt meg a Zalaegerszegi Törvényszék díszterme, éjszakai sétát tehettek a Göcseji Falumúzeumban, a Magyar Olajipari Múzeum pedig két kiállítással - világító ásványokkal és világítástörténeti tárlattal - várta a látogatókat.
A múzeumkertben kézműves foglalkozásokra volt lehetőség: állarcot, pillangót készíthettek a gyerekek, a muzeológusok színes történeteket meséltek a szakma titkairól, Németh János keramikusművész pedig személyesen tartott tárlatvezetést állandó kiállításán. Szombaton éjszaka a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagából Démoni ragály: a pestis címmel új időszaki kiállítás is nyílt a Göcseji Múzeumban.

Az érdeklődőket múzeumbusszal szállították a helyszínekre, félóránként pedig a múzeum parkolójából rabomobil indult városnéző körútra. A "speciálisnak" számító jármű utasterében gyermekek gyűrűjében foglalt helyet Doszpoth Attila, a város alpolgármestere.

A városvezető az MTI kérdésére elmondta: a szokatlan lehetőség még színesebbé teszi a programokat, a felnőttek, gyermekek számára egyaránt fontos, hogy több helyszín kapcsolódjon a rendezvényhez.

A külső helyszínen, a Göcseji Falumúzeum kapujában népviseletbe öltözött ifjú legény - Katona Kornél, a Hevesi Sándor Színház művésze - fogadta a látogatókat, és mint "kihirdette" próbálta őket bevezetni a falu rejtelmeibe. A teátrum művészei több portán is vidám műsort rögtönöztek. Egy falusi ház pitvarán asszonykórus hangja csendült fel, a hölgyek a Nyitott Szív Egyesület tagjai, akik a hagyományokhoz illő vendégszeretettel fogadták a látogatókat.

Varju András, a múzeum műtárgyvédelmi és műszaki osztályvezetője elmondta, hogy a színészek ad-hoc jelleggel találták ki a vendégváró műsort.

Tíz óra táján már szinte csak "botorkálni" lehetett a falumúzeum utcáin, a falusi sötétséghez csak a szentjánosbogarak és a háttérben világító reflektorok adtak némi hangulatvilágítást. A sejtelmes, házakból pislákoló fényeket csak elektromos módszerekkel tudták megoldani, mert a műtárgyi környezetben óvatosan kell a világítással báni, gyertyát, mécsest használni például tilos - ismertette Varjú András.

A 2012-es zalaegerszegi múzeumi éjszaka történéseit Kaján Imre megyei múzeumigazgató összegezte az MTI kérdésére: a rendezvény sikerét igazolja, hogy a múzeumbuszok tömve vannak, a rabomobil előtt sorok állnak, a múzeumkertben, a kiállítótermekben csak mosolygós embereket lehet látni.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés