bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - A hungarikumok és az olimpia jegyében a Nemzeti Múzeumban és az Iparművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Iparművészeti Múzeum az olimpiai játékokhoz és a hungarikumokhoz kapcsolódó tárlatokkal és programokkal, a Magyar Természettudományi Múzeum preparálási bemutatóval és Ludovika-túrával várta az érdeklődőket szombaton a múzeumok éjszakáján Budapesten.
Nem volt könnyű bejutni az Iparművészet Múzeumba, a hosszan kígyózó sor azonban gyorsan haladt előre és közben dobszóra táncoló tűzzsonglőr szórakoztatta a látogatókat. Az aulában piknik-hangulat uralkodott, a londoni olimpia jegyében a többi között angol teát, csokoládét és szendvicseket vásárolhattak a jövés-menésben elfáradt múzeumlátogatók, majd a földön heverve fogyaszthatták el az elemózsiát.

A nemrégiben megnyílt Művészet mindenkinek – A Victoria & Albert Museum, a világ első iparművészeti múzeuma című tárlatra húszasával engedték be az érdeklődőket körülbelül 5-6 percenként gongütésre, de folyamatosan több méteres sor állt az ajtó előtt.

Izgalmas darabokat mutatott be a 2011. évi Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. A tárlatot nagy érdeklődés övezte, két fiatal lány a ruhák előtt ácsorogva például azt vitatta meg, hogy kinek melyik tetszik és állna jobban.

Az udvaron is jó hangulatban telt az este, koncertek, olimpiai kvízjáték, minigolf és nagy labdák várták a kisebbeket és nagyokat.

A Magyar Nemzet Múzeum ötkarikás játékokhoz és az olimpikonokhoz kapcsolódó emlékeit Gál Vilmos történész-szakmuzeológus vezetésével tekinthették meg a regisztrált látogatók, az Ötkarikás magyarok című kamaratárlatot végigjárók olimpiai totó kitöltésével tehették próbára tudásukat.

Az emeleten a feltalálók által a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott 1802. sorszámú Gömböc példány, valamint további "Gömböc-kifestők" színesítették a termet. Volt köztük Kerekerdő, Ágas-bogas és Hamm, bekaplak! című is, melyeket a látogatók meg-meglökdöstek, vajon visszatér-e mindig ugyanabba a stabil egyensúlyi pontba.

A Római Lapidáriumban a Gesualdo Kamarakórus műsorát hallgathatták meg az érdeklődők vagy épp filmet nézhettek a Balatonon vitorlázó legendás vitorláshajókról a Mithras szentélyben. A koronázási palást és az állandó kiállítások is sok látogatót vonzottak, mások inkább a múzeum lépcsőjén üldögéltek, és megtervezték, mely programokon akarnak még az éjjel részt venni.

A Magyar Természettudományi Múzeumban már délután 2 órakor elkezdődtek a programok: a múzeum munkatársai bemutatták, hogyan preparálnak ki mészkőtömbből ősmaradványokat, valamint hogyan tömnek ki egy madarat. A Ludovika főépületét pincétől a padlásig járhatták be az előre regisztráltak húszfős csoportokban és vezetéssel tekinthették meg a gyűjteményeket. A szakértők arra is vállalkoztak ezen a napon, hogy a látogatók által bevitt, a múzeum gyűjtőkörébe tartozó tárgyakat - kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, növényeket, állatokat - meghatározzák.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Bánkitó, fesztiválemlék
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés