bezár
 

art&design

2012. 06. 18.
Lángoló napkerék
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakrális hagyományt felelevenítő programmal, a családoknak könnyed örömünneppel várja a látogatókat a Regionális Szent Iván hagyományőrző napon, június 23-án a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum.
Szombaton háromtól a múzeumkertben közösségi zenés irodalmi, játszó- és kézművesműhely nyílik, ahol tánc-, játék- és énektanítás, hangszerbemutató, fáklyakészítés a program.

A Látvány- és Tudástárban négy órától test– és körömfestés kezdődik Pető Attila herendi porcelánfestővel, 17 órakor A magyarok fénykultúrája címmel Limbacher Gábor néprajzkutató, megyei múzeumigazgató tart előadást.

A múzeum TudásTerében 19 órától Szent Iván-éj – A tűz éjszakája címmel kezdődik műsor (közreműködik Piroska Edina énekművész és Soós Brigitta gitárművész), melyben szenvedélyes olasz szerelmi dalok és áriák szerepelnek.

A Bakonyi Házban négy órától gasztronómiai programok fogadják az ínyenceket, lesz tüzes borok bemutatója a balatonfüredi Koczor Pincészettel, valamint langallósütés.

A Laczkó Dezső Megyei Múzeumban háromkor nyílik meg a Fény, szín, mozgás című kiállítás.

Napnyugtakor kezdődik a rendezvény fő látványossága, a napkerékgördítés: fél kilenckor fáklyákkal a várba vonulnak, ahol meggyújtják a tűzkereket, és a történelmi belvároson át legördítik a múzeumig.

A kerék megáll a Szent Mihály-székesegyháznál, ahol Szent Mihály emlékezetét, az őszi évnegyedet idézik fel, majd lángra lobbantják a Szent Iván-i Napkerék tüzét húsvét fényéből.

A Szaléziánumnál a téli időszakot idézik meg, a városháza előtt a tavaszi szél előtt tisztelegnek, a múzeumnál pedig Szent Jánost kérik fel világítani.

Ezután megrakják a Szent Iván-i máglyát, majd Környei Alice és Róka Szabolcs koncertjével zárul a program.

Éjjel fél tizenkettőkor a Varázslatos porcelánvilágot bemutató tárlat vezetése kezdődik meg a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum II. emeletén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés