bezár
 

art&design

2012. 06. 18.
Őslápi és kastélyparki túra Szabolcsban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Őslápi- és kastélyparki túrára hívják a természetkedvelőket a Nemzeti parkok hete rendezvénysorozat alkalmából Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy szerdán a cégénydányádi kastélyparkba, míg csütörtökön a bátorligeti ősláp területére szerveznek túrát, ahol a különleges növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az 50 hektáros ősláp fokozottan védett terület, oda máskor is csak külön engedéllyel és kísérővel léphetnek be az érdeklődők.

A hajdani nyírségi lápvilág egyik utolsó maradványának növény- és állatvilága ritkaságszámba megy, jégkorszak előtti fajokat is őriz. Az erdős, lápos, mocsaras területen mintegy 1.200 növény- és 7.000 állatfaj él, látható például európai zergeboglárka, békaliliom, lápi csalán, réti kardvirág, babérfűz, pompás kosbor, mocsári angyalgyökér, keserű kakukktorma, nagy békakonty, szibériai nőszirom, rovarevő harmatfű, vidrafű, turbánliliom, békatutaj, sőt ördög harapta fű is.

A hüllők közül elevenen szülő gyík, mocsári béka, barna varangy, tarajos gőte, mocsári teknős és vízisíkló élőhelye a bátorligeti ősláp.

A szárnyasok közül a nyári lúd, tőkés réce, szárcsa, daru, gém, borzas gödény, kócsag, fekete gólya, citrom sármány, függő cinke, nádi rigó, réti- és békászó sas, fürj, fogoly és fácán is költ ott. Róka- és mezeinyúl-kotorékok ugyancsak láthatók a pusztai és gyöngyvirágos tölgyesekben, homokos pusztagyepeken, kőris-, szil- és hárserdőkben.

A cégénydányádi Kende-kúria parkjában szintén sok-sok ritka növényt és állatot vehetnek szemügyre a nemzeti parkok hete rendezvényének résztvevői. A 16 hektáros parkban - amely a második világháború pusztítása előtt még 50 hektáros volt - vérbükk, örökzöld nyugati életfa, tiszafaváltozatok, platánok, vadgesztenyék, tulipánfa, kaukázusi jegenyefenyő és szárnyas dió, vörös tölgy, duglász- és fekete fenyő, török mogyorófa, virginiai borókafenyő, fekete dió, kocsányos tölgy, fehér nyár, piramis tölgy és mocsári ciprus ma is látható.

A talajt örökzöld gyepként borostyán borítja, közte tavasszal téltemető, erdei szellőrózsa, salátaboglárka, kékcsillag, és tüdőfű virít.

A kastélyparkban él két évtizede egy hollópár, illetve ott fészkel a Szamos-part jellegzetes madárfaja, a fakopáncs is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés