bezár
 

art&design

2012. 06. 19.
Kiállítás a szovjet korszakról a Monostori erődben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A komáromi Monostori erőd 1945-től 1990-ig tartó szovjet korszakát idéző állandó kiállítás nyílik Vörös árnyalatok címmel kedden az erődben.
A Monostori erődöt 1945-ben szállta meg a szovjet hadsereg és a nyilvánosság teljes kizárásával Közép-Európa legnagyobb lőszerraktárát alakította ki a létesítményben.

Néhány kaput leromboltak és síneket vezettek az erődítménybe, ahová a katonákon kívül 45 évig senki nem léphetett be - mondta el a kiállítás rendezője, Lencse Andrea.

A látogatói túraútvonalba beillesztett állandó kiállítás bepillantás ad a szovjet laktanyák zárt kapui mögé, valamint megismerteti az ideológia mindennapokra és emberi sorsokra gyakorolt hatását.

A tárlaton a Veszprém megyei tótvázsonyi laktanyából is láthatók berendezési tárgyak.

A kiállítás egyik különlegessége egy légi fotósorozat előkerülése, melyen 1950-től 1980-ig nyomon követhetők a szovjetek változtatásai az erődrendszeren.

A környékbeli lakosság körében közzétett felhívásnak köszönhetően számos helyi vonatkozással bíró tárgy is gazdagította a gyűjteményt. A kiállítás rendezőinek szándéka szerint új tárgyak megjelenésével a tárlatot folyamatosan bővítik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés