bezár
 

art&design

2012. 06. 19.
Térplaszikák jelenítik meg Szegedet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Térplaszikák jelenítik meg ősztől Szeged nevezetességeit, a város turisták által legsűrűbben látogatott részét, a Széchenyi és a Dóm teret.
A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. uniós támogatást nyert a város turisztikai információs rendszerének megújítására.

Az őszre elkészülő fejlesztés során megújítják a csongrádi megyeszékhely idegenforgalmi nevezetességeit bemutató, öt esztendeje készült tucatnyi térképet, emellett újakat helyeznek ki, valamint elkészül kettő, a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő, egyben a belváros két turisztikailag frekventált pontját kiemelő térplasztika – tájékoztatta Ács Szilvia, a cég vezetője az MTI-t.

A négy új térkép elkészítése és a tizenkét régi felújítása 6 ezer, a kettő térplasztika pedig 18 700 euróba kerül – tudatta a szakember.

A térplasztikák olyan a Széchenyi és a Dóm teret méretarányosan, részletesen bemutató alkotások, egyfajta terepasztalok lesznek, melyek emberléptékűek és a vakok által is értelmezhetők, nem akadályozzák a közlekedést, nem jelentnek veszélyforrást, anyagukban és kivitelükben időtállóak és "vandálbiztosak". Amellett, hogy valósághűen ábrázolják az adott teret, esztétikai élményt nyújtanak a városlakóknak és Szegedre látogatóknak.

A cél az, hogy a város kiemelkedő jelentőségű tereinek háromdimenziós ábrázolásával lehetőséget adjanak a vakok és gyengénlátók számára a környezetük részletesebb, eddig megfoghatatlan részének megismerésére.

A tervezett alkotások egyrészt e célcsoportnak nyújtanak páratlan "vizuális" térélményt, másrészt a látó társadalom számára is esztétikus térplasztikaként tűnnek fel. A szakemberek szerint ezek a térplasztikák az idők folyamán szerves részévé válnak a városszerkezetnek, és egyben információs felületként is funkcionálnak.

Az alkotásokat bronzból illetve kőből készítik el. A tervek szerint a plasztikák átmérője 90-100, magasságuk pedig 85-90 centiméter lesz. A modellek 1:200-as méretarányban ábrázolják majd a két teret, azok kiemeltebb szobrait és a körülöttük található épületeket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés