bezár
 

art&design

2012. 06. 19.
Szombaton nyílik a szegedi Munkácsy-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy Mihály valamennyi alkotói korszakát megismerhetik az érdeklődők azon a kiállításon, amely szombaton nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban - közölte Bakó Zsuzsanna, a tárlat kurátora kedden a helyszínen.
Az október közepéig látható kiállításon Munkácsy Mihály 35 festményét és 15 grafikáját mutatják be - mondta a művészettörténész a tárlat keddi sajtóbejárásán.

A Tisza-parti városban első ízben látható a festő egyik fő művének tartott Golgota, emellett a látogatók két olyan képet is megcsodálhatnak - az 1882-ben festett Olvasó nőt és a 1888-89-ben készített Hímző leányt -, amelyeket még soha nem mutattak be Magyarországon.

A tárlaton szerepel a festő egyik első realista népi életképe, az Ásító inas, de ehhez a korszakhoz tartozik A konyhában című alkotása is. Több mű - A két alak az erdőben, Az elveszett gyermek, A cigányok az erdő szélén - a barbizoni korszakból származik.

A kiállításon a Munkácsy egész életművét végig kísérő portrékból is többet láthatnak az érdeklődők. A szegedi Kultúrpalota dísztermében a közgyűjtemény saját Munkácsy-alkotásai - a Honfoglalás színvázlatát és szénvázlatát, valamint a Tálcás lány - mellett a festő szalonképeit mutatják be.

A tárlaton a Pákh-gyűjteményből származó képek mellett látható lesz öt, a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönözött festmény, valamint néhány - a békéscsabai múzeumból származó - fotográfia, amelyek Munkácsy Mihály párizsi műtermét, baráti körét idézik meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés