bezár
 

art&design

2012. 06. 20.
Rekordárat fizettek Londonban egy Miró-képért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordárat, 23,6 millió fontot, 8,4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy gyűjtő Joan Miró Etoile Bleue című festményéért a Sotheby's keddi, amúgy meglepően csendes londoni árverésén.
Az aukciós ház értékelése szerint az impresszionista és modern művészeti alkotásoknak szentelt árverés némi csalódást okozott, hiszen mindössze 75 millió fontos (közel 27 milliárd forintos) bevételt hozott, éppen elérve az előzetes kalkuláció alsó határát.

A londoni szezonális szépművészeti árverések közül ez volt az első. Az aukciós sorozat nagy reményekkel kecsegtet, mintegy 650 millió fontnyi összbevételt sem tartanak kizártnak.

Az árverés fénypontja mindenképpen a katalán művész egyik legfontosabb munkájának tartott, 1927-ben készült kép volt. "Az ebből a korszakból származó munkái modernek, kortalanok és általános érvényűek, kifejezetten olyan típusú festmények, amelyekért szívesen csapnak össze a gyűjtők, ahogy ez kedd este is történt" - mondta Helena Newman, a Sotheby's impresszionista és modern művészeti részlegének európai vezetője. A festő aukciós rekordja korábban 16,8 millió font volt.

Picasso Homme Assis című képéért fizették ki a második legmagasabb árat: az előzetes becslés alsó tartományát éppen csak meghaladó 6,2 millió fontot.

Az eladásra kínált 48 tételből 15 talált gazdára, köztük Henry Moore Mother and Child With Apple című szobra. Az alkotás 3,7 millió fontért kelt el, jóval a becsült 1,8-2,8 millió fontos ár fölött.

A londoni nyári árveréssorozat szerdán folytatódik a Christie's impresszionista és modern tételeivel. Az aukción 71 alkotás kerül kalapács alá. A szakértők 86,5 millió és 126,7 millió font közé saccolják az elérhető bevételt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés