bezár
 

art&design

2012. 06. 20.
Végéhez ért a Vasarely-kiállítássorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerdai kolozsvári megnyitóval a végéhez érkezett a Victor Vasarely munkáiból szervezett romániai kiállítás-sorozat.
Az op-art művészeti irányzat pápájának tekintett Victor Vasarely csaknem száz alkotásából szervezett kiállítás szerdai megnyitójára több száz érdeklődő zsúfolódott be a kolozsvári művészeti múzeum termeibe.

Csepei Tibor magángyűjteményét Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központja és a Balassi Intézet indította el romániai kiállításkörútjára. A tárlatot korábban a bukaresti, a kézdivásárhelyi, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi közönségnek mutatták be.

A kolozsvári kiállítás után a gyűjtemény visszakerül Budapestre.
Lakatos Mihály, a sepsiszentgyörgyi kulturális központ igazgatója Vasarelyről elmondta: sorsa úgy alakult, mint az egykori amerikai álom.

A szegény fiú úgy vágott neki 1930-ban a világnak, hogy egyetlen vagyona a tehetsége volt, de a világ hamarosan a lábai előtt hevert. Az elismerésben komoly szerepe volt annak, hogy művészete befogadásának útjában nem álltak nyelvi akadályok.

Lakatos Mihály az MTI-nek elmondta, nem összesítették, hogy az erdélyi városokban és Bukarestben hányan nézték meg a kiállítást, de mindenütt azt tapasztalta, hogy Vasarely művészetével nem most ismerkedik a közönség. Nevére bejönnek az emberek a kiállítótermekbe.

Csepei Tibor, a gyűjtemény tulajdonosa megnyitóbeszédében Vasarelynek azt a tulajdonságát hangsúlyozta, hogy művészetét közkinccsé akarta tenni. A műgyűjtő a megnyitó után az MTI-nek elmondta, hogy a gyűjteményt az elmúlt években megannyi balkáni országban bemutatták és mindenütt azt tapasztalta, hogy az emberek valósággal rajonganak Vasarely művészetéért.

Hozzátette: az erdélyi kiállítás-megnyitókon büszkeséget látott az emberek szemében, amikor megemlítette, hogy a Párizsban alkotott művész mindig is számon tartotta családja erdélyi, kézdivásárhelyi gyökereit. Mindenütt azt tapasztalta, hogy Vasarely munkáira nemcsak a magyar közönség kíváncsi. A kiállítás július 3-áig tekinthető meg Kolozsváron a művészeti múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés