bezár
 

art&design

2012. 06. 21.
Múzeumok éjszakája Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz helyszínen várják tartalmas és változatos kulturális programokkal az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Szegeden.
Fogas Ottó megyei múzeumigazgató a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt évek során a Múzeumok Éjszakája a Tisza-parti városban hagyománnyá, több tízezer érdeklődőt vonzó látványossággá vált.

Ezen az estén nyílik a Móra Ferenc Múzeumban Aranyecset címmel a Munkácsy Mihály 35 festményét – köztük az egyik legjelentősebb alkotásának tartott Golgotát – és 15 grafikáját bemutató tárlat.

A hétvégén még látható a Biciklik gurulnak nyáron című kerékpártörténeti kiállítás is, melyhez kapcsolódva a Kultúrpalota előtti téren velocipéd- és triálbemutatókat rendeznek.

Az est egyik legérdekesebb programja a történelmi divat show lesz, melyen a múzeum munkatársai és gyerekek mutatják be a hagyományos viseleteket az őskortól egészen a századelőig.

A várban különleges kerékpárokkal és gazdáikkal találkozhatnak az érdeklődők és biciklis témájú filmeket nézhetnek.

A múzeum helytörténeti kiállítóhelyén a Fekete házban a Rodolfót és Kiss Manyit bemutató tárlatot láthatják a vendégek, akiket Szűcs László bűvész is szórakoztat majd. A Kass Galériában Kass János leánya Kass Eszter tart az életműkiállításhoz kapcsolódó foglalkozást.

A Reök-palotában az egyik legnagyobb, a hazai kortárs festészetet reprezentáló kiállítást, a XIV. Táblaképfestészeti Biennálét tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat anyagát a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rajz és Művészettörténet Tanszékének oktatói mutatják be ingyenes tárlatvezetéseiken a vendégeknek.

Az SZTE Füvészkertjében éjszakai kalandtúrára várják a vállalkozó szellemű csapatokat. Az indulóknak zseblámpák segítségével kell megtalálniuk a sötétbe borult botanikus kertben kijelölt állomásokat, ahol a természettel, állat- és növényvilággal kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg.

A Somogyi-könyvtárban a különgyűjteményeink érdekességeiből szerkesztett, alkalmi kiállításokkal várják a vendégeket. A Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2012-ben a Szent Birgitta látomásait bemutató könyv éjfélkor kezdődő ismertetésével zárul.

A Koberger nyomdában 1502-ben készült, fametszetekkel dúsan illusztrált kötet különlegessége, hogy sokáig Albrecht Dürer alkotásának vélték a metszeteket.

A Fogadalmi templomban a látogatók közelről megcsodálhatják a Dóm orgonáját, és kiállítják az épület kupolafreskójához készült 3 méter átmérőjű makettet is. A templom tornyába felmászókat pedig az éjszakai város páratlan panorámája fogadja.

Az altemplomban Életút-kerengőt rendeznek, ahol a szimbolikusan megjelenített egyes életszakaszok segítik a látogatókat abban, hogy elgondolkodjanak eddigi éltükről.

Az Interaktív Természetismereti Tudástárban, Szeged egyik „legfiatalabb” kiállítóhelyén tárlatvezetéseket és érdekes előadásokat tartanak, és a vendégek bekapcsolódhatnak a fizikai, kémiai és technikai kísérletekbe is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés