bezár
 

art&design

2012. 06. 22.
Kiállítás a Sziklakórház Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A katonaság különleges egységeinek munkáját mutatja be a Sziklakórház Múzeum pénteken megnyílt új kiállítása, a Különleges Műveleti Erők című tárlat, amely a múzeum állandó kiállításába illeszkedik.
Tatai Gábor, a múzeum igazgatója a megnyitón kiemelte, hogy a kiállítás témájával szerettek volna kitörni a múzeum pusztán kórházi jellegéből, hiszen a helyszín a háborús időkben a kórházaknál sokkal komplexebb funkciókat látott el.

Benkő Tibor vezérezredes a különleges műveleti erőkben szolgáló katonák nem mindennapi képességeit hangsúlyozta. Mint rámutatott, ezt az is jól példázza, hogy a jelentkezőknek csupán 10 százaléka felel meg az elvárásoknak.

A vezérezredes kiemelte az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar honvédek különleges helytállását, megjegyezve, hogy Magyarországon ennek az alakulatnak a speciális képzése csak néhány éves múltra tekint vissza.

A különleges műveleti erők akciói "titokzatosságuk" miatt mindig igen élénken foglalkoztatják a közvéleményt. Ennek ellenére az emberekben élő kép igen távol áll attól a professzionális katonától, aki képességeit sok gyakorlással, odafigyeléssel, szakmai elhivatottsággal és sokszor nélkülözéssel, kényelmetlenséggel szerezte meg.

Szintén kevéssé ismert az a sokoldalúság, kreativitás, bajtársiasság, ami a különleges egységeknél szolgáló sikeres szakembereket, katonákat jellemzi. Ezen szempontok alapján igyekszik bemutatni az elitalakulatokat és munkájukat a múzeum.

Tatai Gábor kiemelte, hogy a különleges műveleti erők munkájának bemutatása több ponton is kapcsolódik a múzeum állandó tárlatához: elsősegélyre, harctéri orvoslásra való kiképzésük, ellenséges területen való túlélésük például teljesen egyértelmű kapcsolódási pont.

A kiállítás nem az egységek kialakulásának történetére összpontosít, hanem életképeket mutat be, köztük például azt a helyzetet, amikor a Bercsényi Különleges Műveleti Zászlóalj Afganisztánban félelmet nem ismerve mentette meg több amerikai katona életét.

Látható Otto Skorzeny is, aki 1944. október 15-én Horthy Miklós fiának elrablásával bebizonyította, hogy egy mesterien megtervezett és végrehajtott művelet hogyan befolyásolhatja a történelem alakulását.

Megismerhetik a látogatók a szovjet Specnaz talán legismertebb bevetését, amely során Hafizullah Amint, Afganisztán korábbi elnökét 1979-ben megölték.

Afrikai, izraeli, afgán jelenetek után az utóbbi évek talán legnagyobb figyelmet kiváltó akciója is megelevenedik: testközelből mutatja be a kiállítás, ahogyan Oszama bin Laden terrorista vezért pakisztáni búvóhelyén likvidálja az amerikai Seal csoport.

A pénteken nyílt kiállítás fotók mellett - a Sziklakórház Múzeumra jellemző - életnagyságú diorámákban, azaz korhű ruhákba öltöztetett figurákból és eredeti vagy élethű replika tárgyakból összeállított élőképekben mutatja be akció közben a különleges egységeket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés