bezár
 

art&design

2012. 07. 04.
Hajda Zsiga népi iparművész kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hagyományok Háza(HH) kiállítással köszönti 65. születésnapja alkalmából Hajda Zsiga famívest, restaurátort, a népművészet mesterét a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, a budai Fő utcában.
A Famíves című tárlat csütörtöktől augusztus 25-ig látható - közölte az MTI-vel Serfőző Melinda, a HH sajtóreferense. A születésnapi kiállításon látható sokféle - fából készült - konyhai használati tárgy, például 65 kanál.
 
Szerepel egy sorozat a Hajda Zsigára jellemző technikával készült tárolóedényekből. Az alkotó a kérgétől megtisztított rönkből készít különböző méretű és funkciójú edényeket. Használati tárgyai gyakran szoborszerűek, erre többek között a tárlaton kiállított sótartó az egyik példa. 

    A konyhai tárgyak mellett aprólékos munkával készült ládák, ülőalkalmatosságok, szobrok is láthatók a múzeumban. Bemutatnak több lélekmadarat: ezeket a madarakat régen az Ormánságban és Somogyban az ablakba vagy a mestergerendára akasztották. Mivel nagyon pontosan kisúlyozott faragványokról van szó, a legkisebb szellőre is megmozdultak, "repültek". 

    Hajda Zsiga köztéri alkotásait, síremlékeit - ő készítette például Martin György, a legendás néptáncgyűjtő síremlékét - fotókon idézi meg a tárlat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés