bezár
 

art&design

2012. 07. 05.
Palóc búcsú Herencsényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A palóc nép összetartozásának erősítéséért hetedszer tartják meg szombaton a Palóc búcsút a Nógrád megyei Herencsényben; az idei rendezvényt testvértelepülési találkozóval és falunappal is összekötik.
A szervezők nevében Pekár István az MTI-nek elmondta, hogy 2005-ben állították fel a falu feletti Gyürki-hegyen a palócok 12 méter magas, acélból készült vigyázó keresztjét és azóta hetedszer imádkoznak majd azért, hogy a résztvevők megerősödjenek palócságukban, hitükben, gyökereikben.

    Szombaton délelőtt indul a búcsúsok menete a Gyürki-hegyre. A 2,9 kilométeres útvonalon a herencsényiek után egymást követik majd a falvakból érkezett szervezett csoportok, élükön a népviseletes lengyel, cseh, szlovák és horvát vendégekkel. 

    A palócok vigyázó keresztjénél Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálja a szentmisét, a palócok a községükből vitt virágot vagy egy marék földet helyeznek el a keresztnél. Délután kulturális műsorok zajlanak a szabadtéri színpadon, este barátságos futballmérkőzéseket szerveznek a testvértelepülések csapataival.

    A csehországi Podivin, a lengyel Szaflary, a szlovákiai Csáb és a horvátországi Haraszti küldöttségei már csütörtökön megérkeznek Herencsénybe, a civil szervezetek partnerségi okmányokat írnak majd alá.

    Vasárnap rendezik a falunapot, amelyen reggeltől estig színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget, lesz hagyományőrzés, könnyűzene, hastánc és diszkó is. A sportpályán a helyi és a testvérközségek népi ételeit készítik el.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés