bezár
 

art&design

2012. 07. 06.
Nemzetközi Fazekas Találkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vajdaságból, Erdélyből, valamint a szomszédos Szlovéniából és Ausztriából is várnak fazekasokat Magyarszombatfára, ahol ezen a hétvégén rendezik meg a Nemzetközi Fazekas Találkozót.
 Magyarszombatfán, ahol évtizedekig kerámiagyár is működött, ma is nagy hagyományai vannak a népi fazekas mesterségnek, a község számára pedig turisztikai szempontból is kitörési pont, hogy sokan a fazekasok, vagy ahogy errefelé mondják gelencsérek igényes munkái miatt keresik fel a települést és viszik tovább jó hírét - mondta el az MTI-nek Albert Attila, a mindössze háromszáz lelket számláló Vas megyei község polgármestere.

    A fazekasnapok rendezvénysorozata idén is a Kárpát-medencei népi fazekasságot kívánja bemutatni, a találkozóra ebben az évben legalább 30-40 hazai és külhoni fazekast, népi iparművészt várnak.

    A hivatalos megnyitót pénteken délután tartják, de már csütörtökön is dolgozott egy neves szakemberekből álló zsűri, amely az 59 magyarszombatfai termékből mindössze kettőt nem talált megfelelőnek, 57-nek azonban kiváló és jó minősítést adott - közölte a polgármester, aki civilben maga is gelencsér, sőt családjában generációk óta apáról fiúra öröklődik ez a mesterség.

    Pénteken délután a magyarszombatfai kultúrházban V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitja meg a kiállítást, amelyen az érkező és a helyi fazekasok legjobb munkáit láthatják az érdeklődők.
Az idei fazekasnapokon kiállítással emlékeznek Papp Vilmos nemrég elhunyt magyarszombatfai fazekasra, népi iparművészre is - mondta el a polgármester.

    Szombaton 11 órakor nyitják meg Magyarszombatfán a hagyományos népi iparművészeti vásárt, amelynek részeként gulyásfőzőversenyt is hirdettek, délutánonként pedig népzenei és néptáncegyüttesek szórakoztatják a vásározókat.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés