bezár
 

art&design

2012. 07. 06.
Újra megnyílik a Modern Magyar Képtár állandó kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kibővült a 20. század magyar képzőművészetét átfogóan bemutató Modern Magyar Képtár állandó kiállítása, amely péntek délután nyílik meg újra Pécsen.
 Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a tárlat 250 alkotó több mint 300 műve révén jeleníti meg a Nagybányai Művésztelep megalakulásától napjainkig terjedő több mint száz év kimagasló egyéni teljesítményeit, irányzatait.

    Megjegyezte, hogy a korszak legjelentősebb vidéki, 13 ezer darabos kollekciójának válogatott alkotásai közül korábban két épületben mintegy kétszázat láthatott a közönség. A tárlat újrarendezésére a Papnövelde utcai kiállítótér bővítésével nyílt lehetőség az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

    Az 1957-ben alapított képtár ma már egy helyen, a barokk műemléképület három szintjén, 2000 négyzetméteren várja a magyar művészettörténet e nemzetközi szinten is számon tartott kincsestára iránt érdeklődőket.

    Sárkány József, a múzeumi igazgatóság művészettörténeti osztályának vezetője kitért arra, hogy az első emeleten a Nagybányai Művészteleptől az 1970-es évekig terjedő időszakkal, a földszinten az 1980-as évek műveivel, a második emeleten pedig a legújabb törekvésekkel ismertetik meg a látogatókat.

A képtár népszerűsítésére és a fiataloknak a modern művészetekkel kapcsolatos tudásuk bővítésére művészeti program indítását tervezik.

    Az osztályvezető a gyűjtemény jelentőségére utalva elmondta, hogy a kiállításon olyan kiemelkedő művészektől is látható néhány alkotás, mint a francia irányultságú Czóbel Béla, a polgári festészet csúcsteljesítményeit produkáló Egry József, a Nagybányai Művésztelep vezéregyéniségeként számon tartott Ferenczy Károly vagy a vásznon derűt, szépséget, nyugalmat, háborús borzalmakat egyaránt megjeleníteni képes Mednyánszky László.

    A képtár betekintést enged a magyar avantgárd egyik legeredetibb egyéniségének tartott, nagyon intenzív színekkel dolgozó Nemes Lampérth József, a posztimpresszionista Szőnyi István és a szürreális expresszív művészetet képviselő Vajda Lajos munkásságába is.

Bemutatja továbbá Rippl-Rónai József Park aktokkal című képét, amely a galéria emblematikus festménye.

    Várkonyi György művészettörténész arról szólt, hogy bár kétszáz évvel ezelőtt és a közelmúltban is megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a művészetnek és a művészettörténetnek vége van, a képtár kiállításának átrendezői nem így gondolják. Ennek szellemében dolgoztak a tárlaton, amelynek újratervezése a művészet változásával, a múzeum anyagának bővülésével idővel indokolt lehet.

    A Modern Magyar Képtár kiállítását Esterházy Péter Kossuth-díjas író nyitja meg újra a nagyközönség előtt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés