bezár
 

art&design

2012. 07. 06.
Múzeumi negyed: 5 új épületbe 6 intézmény kerülhet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt új épületnek és hat intézménynek adhat otthont a legkorábban 2018-ban megvalósuló múzeumi negyed a kormány döntése értelmében. A kabinet 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára, és az intézmény egyesülését a Szépművészeti Múzeummal kitolta augusztus 31-re.
A múzeumi negyed mintegy 50-60 milliárd forintból valósulhat meg, az épületekbe az új Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyar Fotográfia Múzeuma fog költözni, valamint itt kap helyet az újonnan megvalósuló Magyar Zeneház is, amely a magyar zenetörténetre fog fókuszálni - hangzott el Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján.

    "A kormány szerdán elfogadta és támogatta a múzeumi negyed koncepcióját, amelyet a kormánybiztos készített, ennek következtében uniós források igénybevételével 2014-ben el fog indulni Magyarország történetének talán eddigi legnagyobb múzeumfejlesztési programja" - fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, a projekt "nem fantáziálás", hanem egy kivételes helyzetnek a kihasználása, hiszen Magyarország uniós csatlakozása óta először egybe fog esni a kormányciklus és az EU új költségvetési periódusának kezdete.

A jelenlegi kormány feladata kidolgozni a Brüsszel elé terjesztendő fejlesztések részleteit - tette hozzá L. Simon László. A kormánybiztosi poszt mellett a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László arról beszélt, hogy a projekt révén a Szépművészetiben a régi mesterek munkái lesznek láthatóak, amihez a 65 éve zárva tartó Román Csarnok helyreállítását is meg kell oldani. Ide a kormánybiztos szerint a ma a Nemzeti Galériában lévő gótikus fatáblák és szárnyas oltárok gyűjteménye kerülhet.

    "Az Új Nemzeti Galériában a magyar és a nemzetközi anyag együtt lesz látható a 19. századtól napjainkig. Ugyanebbe az épületbe helyezik el az önálló intézményi voltát megőrző Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot is, a két gyűjtemény különállását csak egy kapu fogja érzékeltetni a látogatókkal" - fejtette ki Baán László. A Magyar Néprajzi Múzeum új épülete mintegy 15 ezer négyzetméteres lesz - a mostani épületbe a Kúria költözik vissza.

Az Új Nemzeti Galéria mintegy 40-45 ezer négyzetméteren valósul meg, a Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Fotográfia Múzeuma és a Magyar Zeneház 4-5-6 ezer négyzetméteren épülhet fel. Ez utóbbiról Baán László megjegyezte, hogy reményeik szerint egy nagy koncertterem is helyet kap majd az intézményben.    

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a beruházással egyedülálló múzeumi-intézményi együttállás jön létre a Városliget környékén. A projekthez ezért nélkülözhetetlen a liget és a Hősök terének rekonstrukciója. Ennek részletei még kidolgozásra várnak, a kormánybiztos példaként az átmenő forgalom kitiltását, a Petőfi Csarnok "interaktív gyermekligetté" alakítását, illetve egy magyar gasztronómiai falu létrehozását említette.

Számításaik szerint a projekt révén évi 8-10 millió látogató érkezhet a ligetbe és intézményeibe. "Meggyőződésem, hogy ez Európa első számú városi-családi célpontja lehet" - fogalmazott Baán László. A végleges koncepciónak 2013. szeptember 30-ig kell elkészülnie, a tervpályázatot 2014-ben szeretnék kiírni, az építkezés 2016-ban kezdődhet el, a megnyitót leghamarabb 2018-ban lehetne tartani.
 
Baán László leszögezte: a koncepció megvalósulásával éves szinten egymillió fővel bővülhet a turizmus Magyarországon, szerinte az ebből fakadó állami bevételekből egy évtized alatt megtérül a befektetés. Az MTI kérdésére Baán László elmondta: még nem született arról döntés, hogy a projekt keretében raktárak, restauráló műhelyek is megépülnek-e a leendő múzeumi negyedben, a kormánybiztos szerint ezek létrehozása célszerű lenne. Megjegyezte, hogy érdemes lenne a Közlekedési Múzeum épületének háború előtti állapotát is visszaállítani, erre javaslatot fog tenni a kormánynak.

    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára. A budavári intézmény adósságállományának rendezésével elhárulhatnak az akadályok a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria korábban elhatározott újraegyesítése elől.

    L. Simon László szerint a fúzió révén visszaáll a "világ természetes rendje", Baán László pedig arra emlékeztetett, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagát szovjet mintára, 1957-ben választották ketté.

    "Az egyesülés határidejét a kormány augusztus 31-re tolta ki, hogy a konszolidáció még ez előtt megtörténhessen" - tette hozzá L. Simon László, utalva arra, hogy az egyesülés - már egyszer kitolt - határideje június 30. volt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés