bezár
 

art&design

2012. 07. 09.
Elhunyt Pásztor Gábor grafikusművész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szülőföldjén, Turán július 19-én, csütörtökön 11 órakor helyezik végső nyugalomra Pásztor Gábor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészt, aki június 29-én életének 79. évében hunyt el hosszan tartó, súlyos betegség után - közölte a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia hétfőn az MTI-vel.
 A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola néhai tanáráról július 20-án, pénteken 10 órakor emlékeznek meg a fővárosi Epreskertben álló Kálváriában (VI. Bajza utca 41.).

    Pásztor Gábor a felsőfokú tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán grafika szakon végezte. Mestere Ék Sándor és Bernáth Aurél volt.

    A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában 1993-ig, közben 1990-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolán egyetemi docensi beosztásban a képgrafika szakon tanított. 1960 óta állított ki, ismertebb munkái közé tartozott Madách Imre Az ember tragédiája című művének illusztrációja (1964) vagy két évvel később a Babits-illusztrációk.

    A grafikai stílusokban (természetelvű, balladai hangulatú, expresszív, avantgárd, szürrealisztikus) és a grafikai technikákban (rajz, rézkarc, cinkmaratások, litográfiák) egyaránt otthonosan mozgott.

    Pásztor Gábort 1993-ban választotta tagjai közé a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés