bezár
 

art&design

2012. 07. 09.
London 2012: Bartha C. Ernő szénaszobrai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kolozsvár közelében lévő magyarfenesi birtokán mutatta be a londoni olimpia idején a brit főváros közterein látható szénaszobrait Bartha C. Ernő képzőművész.
 A londoni nyári olimpiai játékokkal párhuzamosan szervezett "kulturális olimpián" a részvétel jogát pályázat útján nyerte el a kolozsvári szobrászművész. A Román Kulturális Intézet mintegy 130 pályamunka közül választotta ki a három nyertest, amelyek egyike Bartha C. Ernő Nature in the City (Természet a városban) című projektje volt.

    A művész három monumentális méretű szénaszobrát állítja ki a brit fővárosban. A 11,5 méter hosszú Időspirált a Pleasure Gardenben, a 7,5 méter magas Felhőkarcoló, illetve a Madár című alkotást a Victoria Parkban láthatja a közönség, utóbbi kettő a víztükörre kerül.

Az Időspirálnak úgy próbált olimpiai jelleget adni a művész, hogy a kapu formájú műbe mozgásérzékelőt szerelt, amely hangfelvételek lejátszását indítja. A kapun áthaladók egykori olimpiai közvetítések részleteit hallhatják.

    Bartha C. Ernő a megyerfenesi sajtótájékoztatón elmondta, hogy azokban a szerves forma találkozik a szerves anyaggal. Hangsúlyozta: nem tartja tragédiának, hogy a múlandó világban alkotásai is múlandóak. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha vigyáznak rájuk, tíz vagy akár húsz évig is megőrzik alakjukat. A művész bevallotta, hogy a Londonban látható munkák elkészítése nehéz feladat elé állította: statikusoknak kellett kiszámítaniuk, milyen vázszerkezet szükséges ahhoz, hogy a műveket ne ragadhassa el a szél, és ellenálljanak a londoni időjárási viszonyoknak.

Még szénamintát is kellett küldenie, hogy az alapján szabják meg a tűzvédelmi követelményeket. A szobrokat végül a helyszínen fogják tűzvédelmi permettel ellátni.

    A művek és a természet viszonyáról Bartha C. Ernő elmondta: akkor volt a legboldogabb, amikor egy korábbi kiállítása alkalmával egy tehén kezdett legelni a munkáiból. "Öröm volt látni, hogy emészthető a művészetem!" - jegyezte meg.

    A három monumentális szénaszoborral az elkövetkező napokban indul el egy kamion Londonba. Azokat július 20-án állítják fel a kiválasztott helyeken, és az olimpiai játékok alatt végéig ki lesznek állítva. A művésznek nem áll szándékában hazahozni műveit.

    Bartha C. Ernő szénaszobrait a budapesti Millenáris Parkban is láthatta a közönség a 2008-as tavaszi fesztivál ideje alatt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés