bezár
 

art&design

2012. 07. 09.
Kiállítás a legjobb diplomamunkákból a Képzőművészetin
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Best of Diploma címmel látható kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) az idén végzett hallgatók diplomamunkáiból, a tárlaton az intézmény összes szakja bemutatkozik. A hétfő esti megnyitó előtt tartott tájékoztatón az elmúlt tanév eredményeiről is beszámoltak az egyetem vezetői.
 Lázár Eszter, a Best of Diploma ötletgazdája és szervezője elmondta: a július 25-ig megtekinthető kiállításon a mintegy 80 diplomamunkából a legjobb 25-öt tekinthetik meg az érdeklődők. A hallgatók diplomamunkáit az egyetem oktatóiból és külső szakértőkből álló zsűri értékelte, döntő szava az utóbbiaknak van. 

    Az idei tárlaton három restaurátor szakos hallgató - Csanda Fruzsina Enikő, Lovas Franciska és Varga Tímea - munkáját is kiállították, a helyreállított művek helyett természetesen a dokumentációt, a munka egyes fázisait ismerhetik meg a kiállítás látogatói.

    Lázár Eszter megjegyezte: a Best of Diploma fontos állomás a hallgatók életében, az első lépés lehet a nemzetközi bemutatkozásra. Kedden például egy nemzetközi zsűri értékeli a kiállított anyagot, a legjobbnak talált két munka részt vehet a Start Point elnevezésű tárlaton Prágában a Dox Galériában, ahol mintegy 30 európai egyetem legjobb diplomamunkáit válogatják össze.

    Kőnig Frigyes, az MKE rektora elmondta: a kiállítás hagyományosan a tanévet zárja le. Mint fogalmazott, az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek a "nemzetközi mobilitásra", amely nemcsak a hallgatókat segíti új információkhoz, de az oktatóknak is visszajelzés arról, hogy az átadott tudásanyag miként állja meg a helyét "a hazai pályán kívül".
 
A rektor szerint a hallgatók az elmúlt időszakban főleg a nyugat-európai országokat választották ösztöndíjaik színteréül, de egyre hangsúlyosabbá vált a Közel- és a Távol-Kelet is. Élő a kapcsolat, de még fejlesztésre szorul Egyiptommal, Szíriával, Oroszországgal, Törökországgal és Kínával - tette hozzá Kőnig Frigyes.

    A rektor arról is beszélt, hogy az MKE-t kérték fel arra, hogy valósítsa meg a magyar nyelvű művészképzést az ukrajnai Munkácson, tudomása szerin erről már államtitkári szinten zajlanak az egyeztetések. Kőnig Frigyes az elmúlt évben az MKE szervezésében megvalósult tárlatok közül kiemelte az Arcrekonstrukció című kiállítást, amely az egyetem munkatársainak, hallgatóinak rajzait mutatja be a perkátai régészeti feltárás alapján.

    Megjegyezte, az intézmény könyvtára is jelentősen gazdagodott az elmúlt időszakban, megörökölték Varga Nándor Lajosnak, a grafika tanszék egykori vezetőjének gyűjteményét, amely a saját munkák mellett Rembrandt- és Dürer-metszeteket is tartalmaz. "Ezek az anyagok, a restaurálás, katalogizálás után, kiállításokon fognak bemutatkozni" - fogalmazott a rektor.

    Az intézmény gazdasági helyzetéről Juhász Ferenc gazdasági főigazgató elmondta: az elmúlt évek folyamatos forráskivonásai ellenére a MKE helyzete stabil, sikerült megduplázniuk a működési bevételeket és a pályázati forrásokból származó pénzeket is.

A legkritikusabb a 2011-es év volt, amikor több mint 100 millió forinttal csökkent az intézmény állami támogatása. 2008-hoz képest mintegy 300 millió forinttal kell többet kigazdálkodniuk az elvonások, áremelkedések miatt. Emlékeztetett: 2008-ban az egyetem még mintegy 80 millió forintos adósságállományt görgetett maga előtt, ezért jelentős racionalizálást hajtottak végre, például mintegy 200 millió forinttal karcsúsították a személyi kiadásokat.

    Juhász Ferenc kitért arra is, hogy a csökkenő bevételek ellenére sikerült számos rekonstrukciós beruházást elindítaniuk, korszerűsítették a fűtési rendszert, átadtak két informatikai labort, elkezdték a kollégium, valamint a szakközépiskola belső tereinek, homlokzatának felújítását és sikerült a tihanyi művésztelep leégett melléképületét is újraépíteniük.

Kiemelte: a 2013 tavaszára készül el a régió egyik legkorszerűbbnek számító anyagvizsgálati laboratóriuma a restaurátor tanszéken, amely áttörést hozhat az oktatásban és a restaurátor szakmában is.

    Radák Eszter oktatási rektorhelyettes elmondta: az MKE nem mondhat le a felvételiztetésről, hiszen a diákok által hozott pontszámok nem árulnak el semmit tudásukról, a művészethez való viszonyukról.

Megjegyezte, az idén is 8-9-szeres túljelentkezés volt az intézmény képzéseire, a legtöbben most is a festő szakon szerettek volna tanulni. Kiemelte: az MKE-n a képzési keretszámok nem változtak, körülbelül 100-120 hallgató kezdheti meg tanulmányait az államilag finanszírozott szakokon. Megjegyezte: az állami szerepvállalás nélkülözhetetlen, hiszen az orvosi után az MKE képzése a legköltségesebb.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés