bezár
 

art&design

2012. 07. 10.
Fegyveres Jézus őrzi a drogkartellek áldozatainak emlékét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aranyozott fegyverekkel "körülragyogott" Krisztus-szobrot helyeztek el Pablo Escobar néhai drogbáró börtöncellájában a kolumbiai Medellín külvárosában, így emlékezve a drogkartellek áldozataira.
  A rendkívüli szobor Cristina Planas perui művésznő munkája, amelyet a napokban lepleztek le minden idők egyik leghírhedtebb drogvezérének egykori börtönében. A helyi sajtó közlése szerint a helyet manapság bencés szerzetesek lakják, akik a kábítószer-csempészet áldozatai előtt tisztelegve emlékhelyet alakítottak ki a cellában.

    A Cristo Moreno című alkotás egy sorozat része, és a kereszten ábrázolva mutatja Jézust, akit jókora, aranyszínű kézi fegyverek vesznek körül.
Pablo Escobar egykor maga építtette a La Catedralként emlegetett börtönt Medellín külvárosában, miután megegyezett a kolumbiai hatóságokkal arról, hogy feladja magát. Erre azt követően került sor, hogy a kolumbiai vezetés úgy döntött, nem adja ki kábítószerbáróit az Egyesült Államoknak, a kokaincsempészet fő célpontjának. 

    Escobar luxuskörülmények között élt a börtönben, ahol legfeljebb öt évet kellett volna lehúznia. A rácsok mögül is zavartalanul irányította hálózatát, az épület orgiák helyszíne volt. Mindez azonban óriási felháborodáshoz vezetett a dél-amerikai országban, a kormányzat így végül meghátrált, és bejelentette, hogy átszállítja a világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott drogbárót. 

    A véres merényletekért - többek közt az Enrique Parejo volt igazságügyi miniszter, nagykövet ellen Budapesten elkövetett támadásért - felelősnek tartott csempészvezér erre megszökött, 1993 decemberében azonban a hatóságok rajtaütöttek, és megölték.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés