bezár
 

art&design

2012. 07. 10.
Ilona Romule lett művész porcelánjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ilona Romule nemzetközi hírű lett keramikusművész porcelánjai láthatók szerdától Budapesten a Museion No.1 Galériában, a tárlaton a művész elmúlt húsz évben készült munkái mellett legfrissebb, erotikus hangulatú alkotásai is megtekinthetők.
 Ilona Romule a '90-es évek óta visszatérő vendége a kecskeméti nemzetközi kerámia stúdiónak, kiállított munkái mind ott készültek porcelánöntéssel, ez lehetővé teszi sokszorosításukat is. 

    Sütő Erika, a Museion No. 1 Galéria munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy Ilona Romule korábbi munkái között sok színes tárgy is fellelhető, de az utóbbi időben készült alkotásai, már csak fekete-fehérek - ritkán arannyal vagy platinával festettek -, ez a művésznő védjegyévé vált és a stílus még jobban hangsúlyozza a forma és a vonal kapcsolatát.

    A lett művész először gipszből elkészíti a prototípust, majd öntőformát készít és folyékony porcelánmasszát önt bele. A gipsz nedvszívó hatásának köszönhetően alakul ki az üreges tárgy falvastagsága, ezt háromszor égeti ki. A festés - mintától vagy a grafikától függően - akár 2-3 héten keresztül is készül - magyarázta.

    Sütő Erika arról is beszélt, hogy a használati tárgyaknál a funkció mellett hangsúlyos szerepet kap a forma és a dekoráció is. "Ilona Romule egy-egy teáskannája, só- és borsszórója vagy vázája akár önálló plasztikaként is megállja a helyét" - jegyezte meg. 

    A kiállítás címe - "S" Porcelán Társadalom - egyrészt az egyik önportré sorozatra utal, másrészt egyfajta szójáték. Az s kiejtve esz, megegyezik a lett én szóval, utalva arra, hogy Ilona Romule alkotásai valamilyen formában önarcképek, ábrázoljanak akár egy állatfigurát vagy egy teáskannát. Direkt vagy indirekt módon megjelenik bennük a művész saját karaktere, jellemvonása - magyarázta.

    Arra a kérdésre, hogy a Ilona Romule miért tartja fontosnak, hogy alkotásaiban hangsúlyozza az erotikát és a nőiességet, a galéria munkatársa a művészt idézte: "az antik szobrok míves aktjai az eredeti igazságot mutatják, a ruha számomra a torzítás világába tartozik". 

    Probstner Jánost, a nemzetközi kerámia stúdió alapítója hangsúlyozta, hogy a lett porcelánművész a világban azon kevés művészek közé tartozik, aki a kétdimenziós rajzot a háromdimenziós szobrászattal egységben képes megjeleníteni. Ilona Romule műveinek témáját mégis legtöbbször saját élete innovatív, inspiratív tényeiből meríti - hangsúlyozta.

    Ilona Romule tárlata augusztus 3-ig tekinthető meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés