bezár
 

art&design

2012. 07. 13.
Magyar hímestojás-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar hímestojás-gyűjteményt adományozott az Ivano-Frankivszk megyei Kolomija város Hímestojás Múzeumának Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja.
 A magyarországi adománnyal kapcsolatban Jaroszlava Tkacsuk, a világ egyetlen, csak hímestojásokat bemutató múzeumának igazgatója pénteken elmondta: a főkonzul Magyarország különböző vidékein készült, autentikus hímestojásokból álló egyedi gyűjteményt ajándékozott a múzeumnak.

Hozzátette: a gyűjtemény egyedisége abban rejlik, hogy minden egyes darabja törzskönyvezett, azaz fel van tüntetve a festője, készítésének helye, és meg van jelölve az adott tájegységre jellemző hagyományos stílus.

    Tkacsuk azt is közölte, hogy a magyar diplomata egy különleges hímestojással is meglepte a múzeumot. Elmondása szerint ennek a héjára fémből – speciális díszítőeljárással – Magyarország és a Kárpát-mellék címereit, valamint Huculföld (ruszin népcsoport lakta ukrán körzet) jelképét, a hucul lovat applikálták.

    A gyűjteményen kívül Bacskai József a hímestojás-készítésről szóló magyar nyelvű könyveket és egy olyan térképet is átadott a kolomijai múzeumnak, amelyen fel vannak tüntetve azok a vidékek, ahonnan a gyűjtemény darabjai származnak.

    A Hímestojás Múzeum igazgatója reményét fejezte ki, hogy a magyarok jó példával szolgálnak más országok számára, hogy ők is bemutassák saját hímestojás-művészetüket Kolomijában.

    A hímestojásokat (ukránul: piszanka) bemutató, hímestojást utánzó épületben létesült múzeumot 2000-ben, a 10. Nemzetközi Hucul Fesztivál alkalmából nyitották meg. Az ott látható gyűjtemény korábban a Huculföldi Népművészeti Múzeumban, előtte pedig egy templomban volt kiállítva. A Huculföld és az egyes ukrajnai régiók hímestojásait felvonultató múzeumban mintegy hatezer darab hímestojás látható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Ari Aster: Fehér éjszakák
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés