bezár
 

art&design

2012. 07. 13.
Sokszínű sokadalom Zoárd-nap alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íjász- és csikós bemutatókkal, hagyományőrzők fellépésével, népművészeti vásárral és az elmaradhatatlan gasztronómiai kavalkáddal várja az érdeklődőket az idei Zoárd-napi sokadalom szombaton és vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.
A Tisza és a Kraszna folyók találkozásánál fekvő beregi város névadójáról emlékezik meg ezen a hétvégén: a település megalapításáról szóló legendában ugyanis egy magyar vitézről, Zoárd kapitányról és társairól lehet olvasni, akik a honfoglaláskor a Vereckei-hágón átkelve a Tiszához érkeztek.

A kapitány Gergely nevű vitézét a folyón való átugratásra (Ugorj, na!), majd a továbbhaladásra (No, menj!) biztatta; az akkori nyelvhasználat miatt ez a két mondat ugyan másképpen hangozhatott el, de a legenda szerint ez képezte alapját a két, azóta egyesült település, Vásárosnamény és Gergelyiugornya elnevezésének.

    A kétnapos rendezvény szombat délelőtt - az itt letelepedő honfoglaló ősöket felidézve - lovas felvonulással veszi kezdetét, majd a hivatalos megnyitóval párhuzamosan a népművészeti vásár is megnyitja kapuit. A lófajták bemutatója mellett a siklósi hagyományőrzők műsorát tekinthetik meg a látogatók, akik ezt követően a lovas íjászok műsorát kísérhetik figyelemmel. Lesz gasztronómiai verseny pásztorételeket főző csapatok számára, délután pedig a fogathajtók és népi hangszerek mesterei tartanak bemutatót.

    Vasárnap művészeti és néptánccsoportok lépnek fel a Kraszna partján felállított színpadot, majd hortobágyi csikósok és lovas ugrók tesznek tanúságot tudásukról. Lesz akadályverseny, egész napos kocsi- és szekérkiállítás, jurtaállítás és pónilovaglás, a bátrabbak pedig a Krasznán tutajozhatnak.

A híd alatt a Beregi Múzeumnak a csikóséletről és az állattartásról szóló kiállítása várja az érdeklődőket, de szerveznek kerékpárversenyt, este pedig mécseseket lehet úsztatni a vízen. A zenekarok közül a Ghymes szombaton, míg a Bürkös zenekar lép színpadra.

    Szombaton református egyház gyülekezeti házában egészségügyi szűréseket tartanak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára
irodalom

Thaiföld és Peru közt félúton – otthon Thaiföld és Peru közt félúton – otthon
Görömbölyi Dávid Haverok, buli, Buddha című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés