bezár
 

art&design

2012. 07. 17.
Képeket írni, szavakat rajzolni: Et Lettera
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két év felújítási munkálatai után az Et Lettera – Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállítással nyitja meg kapuit a debreceni Déri Múzeum.
A 2012. július 25-én 17:00-kor nyíló kiállítás az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól.

Az Et Lettera bepillantást nyújt az európai írástanulási módszerekbe és azok művelődéstörténeti fejlődésébe, a latin betűs írás mint ismeretközlő közeg történeti átalakulásába, kalligráfiai, tipográfiai, képi felhasználásába.

A kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoznak. A felkért művészek képeket, jeleket, vizuális idézeteket használnak inspirációként munkájukhoz. Foglalkoznak az ekphraszisszal (képleírás), metaforikus értelemben magával a kép- és/vagy szöveghiánnyal. A projektet – a kép-szöveg problematikára reflektáló alkotások és kéziratok teszik komplexszé.
Et Lettera
A kiállítás résztvevői: Baglyas Erika, Benczúr Emese, Borbély Szilárd, Chilf Mária, Csontó Lajos, Dragomán György, Garaczi László, Gerber Pál, Lackfi János, Marno János, Molnár Dóra, Ráskai Szabolcs, Solt András, Szijj Ferenc, Tandori Dezső, Térey János, Tolnai Ottó, Vincze Ottó, Nemzeti és Egyetemi Könyvtár Soennecken Gyűjteménye (Strasbourg), André Malraux Nagykönyvtár (Strasbourg), A. D. Xenopol Könyvtár (Arad), Xavier Benguerel Közkönyvtár (Barcelona), Jiri Mahen Könyvtár (Brno), Debreceni Irodalmi Múzeum (Debrecen), Debreceni Református Kollégium (Debrecen).

Az Et Lettera 6 várost (Arad, Barcelona, Brno, Debrecen, Strasbourg, Varsó) összefogó projektet a Kultúra Program keretében az Európai Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A kiállítás szeptember 9-ig tekinthető meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés