bezár
 

art&design

2012. 07. 18.
Repüléstörténeti kiállítás nyílik Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Repüléstörténeti kiállítás nyílik a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben abból az alkalomból, hogy a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely ad otthont a július 26. és augusztus 5. között a 10. motoros műrepülő világbajnokságnak.
Ulrich Attila, a gyűjtemény igazgatója az MTI-nek elmondta: a tárlat a sportesemény nyitónapjától a záróünnepségéig minden nap fogadja a látogatókat. A kiállításon a világbajnokság színhelye, a nyíregyházi reptér a repüléstörténeti emlékeit mutatják be. A tárlaton a helyi pilótáktól kapott képeket, eredeti fotókat és grafikákat állítanak ki, valamint sok repülőgépmakettet is megtekinthetnek az érdeklődők.

A tárlaton ki lehet próbálni egy szintén kiállított MIG 29-es típusú katonai vadászrepülőgép szimulátorát, egy vitorlázó repülőgép navigációját, sőt, egy motoros sárkányrepülő irányítási mechanizmusát is. Az igazgató tájékoztatása szerint a látogatók természetesen megtekinthetik a Kállay Gyűjtemény anyagát és állandó kiállításait is.

A gyűjtemény a híres Kállay-családhoz és korhoz kapcsolódó emlékeit őrzi. A nemzetség a valamikori Szabolcs vármegye legnevesebb famíliája volt. Tagjai között táblabírók, főszolgabírók, alispánok, megyei főispánok és miniszterek voltak, sőt Kállay Miklós személyében miniszterelnököt is adott a család.

A második világháború után a híres família tagjainak egy része emigrációba kényszerült. Kállay Miklós fia, Kállay Kristóf kezdte összegyűjteni a külföldön fellelhető családi relikviákat, valamint a magyar szellemi és kulturális élettel összefüggő emlékeket. A gyűjteményt a rendszerváltás idején Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, illetve szülővárosának, Nyíregyházának adományozta.

A gyűjteményben kortörténeti fotók, dokumentumok találhatók, közte Kállay Miklós egykori miniszterelnök levelezése is. Őrzik Ilosvay Ferenc író kéziratait, báró Apor Gábor rendjelgyűjteményét, a máltai lovagrend emlékeit, illetve rendjeleket és kitüntetéseket, valamint képző- és iparművészeti tárgyakat. A gyűjteménynek része egy 13 ezer kötetes könyvtár, amelynek fele angol, német, francia és olasz nyelven íródott, köztük számos olyan kötet van, amely csak Nyíregyházán található meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Jon Watts: Pókember: Idegeben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés