bezár
 

art&design

2012. 07. 23.
Heves vita Caravaggio körül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyre hevesebb szakmai vita övezi Olaszországban a milánói Sforza-kastély gyűjteményében július elején felfedezett Caravaggio-rajzok eredetiségét. A "felfedezők" és a művészettörténészek nyilvánosan hajba kaptak.
 A Caravaggio-rajzok felfedezőinek - Maurizio Bernardelli Curuznak, a brescai múzeumokat működtető alapítvány igazgatójának és társának, Adriana Conconi Fedrigollinak - a sajtótájékoztatója dühös kiabálással és kölcsönös fenyegetéssel ért véget.

A jelenlevők bizonyítékokat követeltek az alkotások eredetiségéről, Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli viszont kikérték maguknak a kritikákat. Az olasz napilapok beszámolói szerint a meghívott művészettörténészek és újságírók is ugyanazt kérdezték: milyen forrásból dolgozott Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli, akik saját bevallásuk szerint személyesen nem is látták a Sforza-kastély gyűjteményében őrzött rajzokat, kizárólag CD-lemezről tanulmányozták őket.     

Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli kijelentette, hogy elege van a szakma és a sajtó támadásából. "Úgy érezzük magunkat, mint a fizikus Peter Higgs, amikor megjósolta a bozont, és kezdetben senki sem hitt neki!" - hangoztatták.     

A felfedezőpáros szerint a Sforza gyűjteményében talált közel száz rajzot Caravaggio ifjú korában, Simone Peterzano milánói festőműhelyében készítette. A rajzok alapján születtek a későbbi Caravaggio művek.
 
A kritikusok szerint viszont a rajzok a Caravaggio utáni korszakból származnak. Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli eredményeit az interneten közölt e-bookban hozta nyilvánosságra, ez azonban a művészettörténészek szerint a mai napig nem olvasható, nem nyílik ki. 

    Nem tudni, hogy a páros, miért tanulmányozta ezeket a rajzokat, megfigyelők szerint korábban soha nem foglalkoztak Caravaggio munkásságával. A felfedezés bejelentését követően a rajzok származásának megállapítására szakmai bizottság alakult, amely az ősszel hozza nyilvánosságra véleményét.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés