bezár
 

art&design

2012. 07. 24.
Befejeződött az ásatás a tihanyi platón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött az ásatás a tihanyi apátság melletti platón, ahol 135 régészeti objektumot tártak fel, a leletek a megyei Laczkó Dezső Múzeumba kerülnek - tájékoztatta az MTI-t Pintér László, az ásatást vezető régész.
Emberi csontok kerültek elő az úgynevezett Tihanyi Legenda projekt során végzett, az ivóvízhálózat és a sétány támfalának megújításához kapcsolódó földmunkák ideje alatt a Pisky sétány északi szélén. 

    A megyei múzeum régészei ezen a területen azonnal leállíttatták a munkálatokat, és megkezdődött az ásatás: a felszín alatt 80–140 centiméter mélységben sírokat találtak, mélyebben egy árokrendszert, abban cölöplyukakat. A feltárt területen, főleg annak közepe táján, zsúfoltan elhelyezkedő, többször egymásba ásott sírokra, sírmaradványokra bukkantak a szakemberek.

    A temető a 18. század elejéről való, és jó kétszáz éven át temetkeztek ide, ez volt a falu barokk temetője - mondta Pintér László.

    Hozzátette: az ásatás során kiderült, hogy a tihanyi plató (ahol a Pisky sétány, valamint az apátság található) a korábbi századokban sokkal szélesebb, nagyobb lehetett, ez jól látszik abból, hogy a sétány felőli oldalon a legszélső feltárt síroknak csak maradványai vannak, vagyis az erózió a századok során lekoptatta a dombot. A temető egyébként valószínűleg folytatódik a sétány alatt, de a régészek ott már nem kutakodtak.

    Több sírban koporsómaradványokat, koporsószegeket, illetve néhány esetben koporsóveretet találtak; a sírok többsége melléklet nélküli. Három sírban (egy esetben sírmaradványban) találtak viszonylag jó állapotban megmaradt pártát, két sírban volt hajtű, egyben ruhakapocs, illetve párizsi kapcsok - összegezte Pintér László.

A leletek a megyei múzeumba kerülnek, a csontok a múzeum embertani tárába - fűzte hozzá.

    A feltárt árokrendszerekről Pintér László úgy véli, hogy a törökkori földvár sáncainak részét képezik; az árkok déli oldalán 1530-ból származó ezüstpénzt találtak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés