bezár
 

art&design

2012. 07. 25.
Részlegesen megnyílt a debreceni Déri Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két év felújítási munkálatai után az Et Lettera - Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállítással szerdán részlegesen megnyílt a debreceni Déri Múzeum.
Lakner Lajos múzeumigazgató elmondta, hogy jelenleg egy földszinti kiállítótér és a kupolaterem látogatható, augusztusban pedig megnyílik a Munkácsy Terem is. Utóbbiban a Krisztus-trilógia két darabját, az Ecce homót és a Krisztus Pilátus előtt című alkotást, valamint egy, a jövő héten Debrecenbe érkező Munkácsy-festményt láthat majd a közönség.

    A Krisztus-trilógia jelenleg Szegeden látható harmadik darabját, a Golgotát ősz végétől mutatják be ismét Debrecenben - tette hozzá az MTI érdeklődésére Lakner Lajos.

    Elmondta azt is, hogy a Déri Múzeum teljes megnyitása után állandó várostörténeti kiállítást is láthat majd a közönség. Emellett minden évben egy kiállítást civil személy rendezhet meg a múzeumban, augusztusban pedig különféle civil szervezetekkel, egyetemistákkal, múzeumi baráti tagokkal konzultációkat rendeznek arról, milyen legyen a jövő Déri Múzeuma.

    A szerdán megnyílt kiállítás az írás és rajz tanulásának történetéről, az európai könyv- és illusztrációs művészetről, valamint kortárs képzőművészek és szépírók művein keresztül az írás és kép egymásra hatásáról szól.

Az Et Lettera bepillantást nyújt az európai írástanulási módszerekbe és azok művelődéstörténeti fejlődésébe, a latin betűs írás mint ismeretközlő közeg történeti átalakulásába, kalligráfiai, tipográfiai, képi felhasználásába.

    A kortárs alkotók az irodalmi-képzőművészeti és tágabb értelemben vett művészeti nyelvek, művészetközi folyamatok vizsgálatára vállalkoznak. A felkért művészek képeket, jeleket, vizuális idézeteket használnak inspirációként munkájukhoz. 

    Az Et Lettera elnevezésű program 6 várost (Aradot, Barcelonát, Brnót, Debrecent, Strasbourgot és Varsót) fog össze, ezeknek a városoknak a könyvtáraiból, múzeumaiból származik a kiállítás anyaga. A projektet az Európai Bizottság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A szeptember 9-ig megtekinthető kiállítást E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitotta meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés