bezár
 

art&design

2012. 07. 26.
Fiatalok várszépítő tábora Füleken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szlovákiai és magyarországi fiatalok részvételével zajlik ezen a héten a tizedik várszépítő tábor a szlovákiai Füleken; a harminc fiatal az alsó vár régészeti ásatásába is bekapcsolódik.
Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a diákok újra eltávolítják a várfalakról a kártékony növényzetet, kitisztítják a középső vár ágyúállásait és sziklába vájt vízelvezető csatornáit, lecsiszolják és lefestik a várkapuban álló Bebek-ágyút. Bekapcsolódnak az alsó várban folyó régészeti ásatás harmadik szezonjába is, amelyet a múzeum régésze vezet a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete zólyomi kirendeltségének felügyeletével.

    Agócs Attila felidézte, hogy az elmúlt tíz év alatt mintegy 200 középiskolás és egyetemista kapcsolódott be a várvédő munkába. Közülük többeket szakmaválasztásukban is befolyásoltak a tábori élmények: régész, történész és művészettörténész hallgatóként tanulnak a két ország egyetemein.

    Az évforduló alkalmából a szervezők új elemekkel bővítették a hagyományos programot, így Fülek műemlékeinek és történetének megismerése mellett hangsúlyt fektetnek a Novohrad-Nógrád Geopark értékeinek bemutatására, a környezettudatosság és kreativitás fejlesztésére is.
Pénteken jubileumi pikniket tartanak, amelyen részt vesz Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke.

    A nemzetközi tábor szervezője 2003 óta az Oppidium Fileck Polgári Társulás, társszervezője a Füleki Vármúzeum, Fülek város és Besztercebánya megye önkormányzata. A szervezőket helyi vállalkozók is segítik, akik kenyeret, ásványvizet, munkakesztyűt biztosítanak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés