bezár
 

art&design

2012. 07. 27.
Somló-Spengler gyűjtemény Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október közepéig látható a Somló-Spengler gyűjtemény Veszprémben, amely a kortárs nemzetközi és magyar élvonalbeli művészeinek alkotásait mutatja be.
 A Kilátás című kiállítás anyagát a Somlói-Spengler gyűjtemény bocsátotta a veszprémi Művészetek Háza Modern Képtárának rendelkezésére.

A médiaiparban dolgozó Somlói Zsolt és Spengler Katalin újságíró, szerkesztő a kilencvenes évek óta gyűjt kortárs képzőművészeti alkotásokat. Az első külföldi műtárgy, Tony Cragg Szekréció című szobra, mely a veszprémi kiállításon is látható, éppen tíz évvel ezelőtt került kollekciójukba. A gyűjtőpáros a Műértő című szaklapban 2011 decemberében publikált, a hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabb szereplőit rangsoroló ötvenes listán az ötödik helyen szerepel.

    A Vass László Gyűjtemény kezelője, a veszprémi Művészetek Háza időnként más gyűjtőket is felkér, hogy mutassa be gyűjteményét, így került Veszprémbe a Somlói-Spengler gyűjtemény - mondta az MTI-nek Áfrány Gábor társkurátor, a Művészetek Háza képzőművészeti referense.

    A nemzetközi kortárs művészet élvonalbeli művészeit és kitűnő magyar alkotók műveit egy kontextusban bemutató tárlat bepillantást nyújt a világ aktuális kortárs képzőművészeti mozgásaiba, párhuzamos struktúrákban mutat be kelet-közép-európai szemszögből globálisan fontos műveket, amelyek nemcsak a jelenre, de a különböző, disztópiákkal és utópiákkal teli lehetséges jövőkre is utalnak - tette hozzá a szakértő.

    Megjegyezte: a Somló-Spengler páros tevékenyen vesz részt a kortárs magyar alkotók felkarolásában, támogatásában. 

    A veszprémi tárlattal egyidőben a válogatásban szereplő Olafur Eliasson a Tate Modernben, Tomas Saraceno a New Yorki Metropolitanben, Csörgő Attila és Nedko Solakov a világ legjelentősebb non-profit képzőművészeti kiállításán, az ötévenként megrendezésre kerülő kasseli dOCUMENTA seregszemléjén, Daniel Spoerri a bécsi Galerie Krinzingerben, a Société Réaliste a budapesti Ludwig Múzeumban, Dan Perjovschi a párizsi Palais de Tokyoban zajló triennalén állít ki. Műveik a világban igen elismert Marlene Dumas, Jesús Rafael Soto, Tatsuo Miyajima, a Turner-díjas Tony Cragg, valamint Maurer Dóra, Birkás Ákos és Sugár János alkotásaival együtt október 13-ig láthatók a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Esterházy az Ódry Színpadon
A zuhanás sokkja a MáSzínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés