bezár
 

art&design

2012. 07. 27.
Országos Kékfestő Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált a hétvégén a baranyai Nagynyárádon.
Mintál Tibor, a mintegy nyolcszáz lelket számláló község független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy több ezer embert várnak a szombatra és vasárnapra tervezett programjaikra.

    Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő Sárdi János kékfestő műhelyét, bemutatótermét, valamint azt a helyi művelődési házban nyíló kékfestő kiállítást, amely elsősorban a nagynyárádi, a győri és a tolnai kékfestő műhely remekeit mutatja be.

    Erbné Merkler Csilla kulturális menedzser hozzátette: a tárlaton a különböző mintájú ruhák, kelmék és háztartási kiegészítők mellett látható majd az a - 121 apró csillag alakú szövetből összevarrt - terítő is, amellyel a közelmúltban foltvarrók köszöntötték Sárdi Jánost 92. születésnapja alkalmából.

    A fesztivál vendégeinek szórakoztatásáról művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, borászok gondoskodnak. A rendezvényen ezen kívül lesz veteránjármű-felvonulás és utcabál is.

    A kulturális menedzser megjegyezte, hogy Magyarországon ma már csak öten-hatan gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

    Hozzátette: a kékfestő textíliák napjainkban is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat készíttetnek belőle.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról
Interjú Schilling Árpáddal érvényesülésről, a fiatalok lehetőségeiről és elsősorban: színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés