bezár
 

art&design

2008. 09. 13.
Együtt a Nádler-életmű festői korszakai
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Együtt a Nádler-életmű festői korszakai Nádler István festményeiből nyílt kiállítás szombaton Budapesten, a Virág Judit Galériában. Az 1968-2008. közötti időszakra fókuszáló, október 4-ig látogatható tárlat Nádler életművének emblematikus vásznait vonultatja fel.
Ott vannak a legújabb, 2008-as datálású munkák, miképp nyomon követhető a művész jól elkülöníthető három alkotói korszaka. A geometrikus időszak termései, a legprogresszívebb időszakából való nagyméretű táblaképek, amelyek az amerikai eredetű festészeti irányzat, a hard-edge hatása alatt születtek; a nyolcvanas évek elejétől intuitívabbá, érzékenyebbé vált alkotásai, valamint a harmadik, a kilencvenes évek végétől kezdődött korszak képei, amelyekben a meditáción át eljutott a transzcendencia megjelenítéséhez.

Hajdu István műtörténész rövid megnyitójában két szálat ragadott ki Nádler művészi attitűdjéből. A kelet és nyugat találkozása mellett (transzcendencia) az észak és a mediterrán élmény együttes hatását mutatta ki a képeken.

A most hetvenéves művész festészetében egymásra épülő, egymást váltó, az előzőt meghaladó, olykor visszatérő festői megoldások követik egymást. Képciklusai, absztrakt formái, palettájának színes vagy fekete kiteljesedése, vonalainak, foltjainak ritmusa különös, lenyűgöző hatású.

Mint egy Nádlerről készült filmből megtudható, képei úgy születnek, hogy festés közben transzcendentális zenét hallgat: japán tradicionális dobzenét és tibeti szertartások muzsikáját. Az alkotás folyamatába ez mint háttér-inspiráció szól bele. A festő egész testével, hatalmas mozdulatokkal, erőteljesen "vezényli" a kompozíciót. Úgy fest, hogy közben megfeledkezik a külvilágról, csak a vászon létezik és a széles festéksávokat felrakó spakli.

Ezúttal is forog egy film Nádlerről, jelen kiállítását is beleillesztve, amelyet a tárlat október 4-i finisszázsán láthat majd a közönség. Szeptember 20-án maga Nádler István tart tárlatvezetést kiállításán.

Nádler leltára: évente öt-hat, vagy még több egyéni és csoportos kiállítás itthon és külföldön, főleg német nyelvterületen. Megkísértette a szobrászat, foglalkozik grafikával, könyvekkel, filmek látványtervezésével. Szoros a kapcsolata a zenével, az irodalommal is. Írtak róla könyveket, forgattak filmeket alkotói módszeréről. Nádler István neve fogalommá lett, a kortárs festészet kiemelkedő alakjaként tartják számon. Tavaly a Virág Judit Galéria árverésén 9,5 millió forintért kelt el 1969-es Avar motívum című festménye. Ilyen magas összeget még soha nem adtak élő kortárs magyar művész munkájáért.

A kiállítás virtuális galériája
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés