bezár
 

art&design

2012. 07. 29.
Moholy-Nagy festménye a bécsi Albertina lépcsőjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy magyar festmény, Moholy-Nagy László Ungarische Felder című műve díszíti a bécsi Albertina lépcsőjét 2012. július 19. óta.
A napokban a konstruktivista festő, ipartervező és fotográfus Moholy-Nagy László Ungarische Felder (Magyar mezők) című képének túlméretezett reprodukcióját ragasztották a bécsi Albertina lépcsőjére, hogy felhívják a figyelmet az múzeumban látható kiállítások sokszínűségére. Ez egyébként a második ilyen kültéri akció: a látogatók tavaly Monet Tavirózsák című festményén át juthattak be a kiállításokra.

"A Moholy-Nagy-kép mozgalmassága és ritmusa a keskeny négyszögletes formák jól átgondolt arányának, illetve a dinamikus színválasztásnak köszönhető, melyhez a festetlen felületek is szervesen hozzátartoznak." – mondta a képről Sarah Wulbrandt, az Albertina sajtófelelőse. Az épület külső lépcsőjén így egy egészen izgalmas párbeszéd jön létre a ferdén futó mezők és a múzeum különleges homlokzata között.

A kép a Forberg-gyűjtemény egyik darabja, melyet 2007-ben Mathias és Eva Forberg adott kölcsön határozatlan időre az Albertinának. A gyűjteményben több Moholy-Nagy-festmény mellett olyan alkotók darabjait is megtaláljuk, mint Pablo Picasso, Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee vagy Franz Marc.

Minden jel arra mutat, hogy kültéri művészeti akciók esetén Bécsben előszeretettel nyúlnak magyar alkotásokhoz, hiszen a Ringturm irodaházat jelenleg is Fehér László Társaság című festménye díszíti. A Wiener Städtische Versicherungsverein és a Vienna Insurance Group közös művészeti projektjének köszönhetően a 4.000 négyzetméteresre nagyított mű egészen szeptember közepéig látható a bécsi Ringstraßén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés