bezár
 

art&design

2012. 07. 31.
Martsa István-emlékkiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Martsa István kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás pénteken az esztergomi Duna Múzeumban, ahol testvére, Martsa Alajos fotóművész, könyvtárigazgató munkái is megtekinthetők.
Az emlékkiállításon a szobrász életét dokumentumok alapján készített színes kollázsokkal idézik fel és néhány köztéri alkotásához készült kisplasztikáját mutatják be.

    A kiállítótérhez kapcsolódó két kisebb terem egyikében a szobrász bátyjáról, Esztergom könyvtárának volt igazgatójáról, Martsa Alajos fotóművészről emlékeznek meg. A kiállításon látható hatalmas asztala, amelynél mások mellett Ferenczy Béni, Berda József, Tersánszky Józsi Jenő, Borsos Miklós és Czóbel Béla vendégeskedett. A falakat a róluk készített portrék díszítik.

    A harmadik teremben a Martsa fivérek munkásságát, életét bemutató rövidfilmeket vetítenek, amelyek kifejezetten az esztergomi kiállításra készültek. A megnyitón a kiállítást Martsa Piroska, a Martsa Műterem és Művészkert vezetője, szobrászrestaurátor művész mutatja be vetített képes előadáson a közönségnek.

    A Martsa családot 1920-ban telepítették át Esztergomba. Az idősebb Martsa fiú, Alajos fotóműtermet nyitott a városban. Öccse, István villanyszerelőként, mozigépészként dolgozott. Leszerelése után került a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Ferenczy Béni növendéke, később tanársegédje lett.

    Martsa István 1964-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténeti tanszékén a szobrászat oktatója volt. Kisplasztikáin, érmein, szobrain Ferenczy Béni öröksége érezhető. Az 1950-es évek közepétől figyelme a köztéri plasztikák felé fordult, ekkortól kapott rendszeres megbízásokat.

    Pályafutása alatt 62 érmet, 57 kisplasztikát és 40 köztéri szobrot alkotott. Művei megtalálhatók az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés