bezár
 

art&design

2012. 07. 31.
Erdélyi sváb lakodalom a Sóstói Múzeumfaluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erdélyi sváb lakodalmat rendeznek augusztus 4-én, szombaton a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban.
 Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a skanzen Hírös lakodalmak elnevezésű rendezvénysorozatán ezúttal a svábok menyegzőjét elevenítik fel. Az esküvői ceremóniát az északnyugat-erdélyi Nagykárolyból érkező hagyományőrző együttes, a Rote Rose mutatja be.

    A sváb lakodalom szinte azonos felépítésű más tájegységek menyegzőivel, de mégis egyedinek számít különös rigmusaival, fordulataival és a talpalávalót szolgáltató rézfúvósaival. Cigányzene helyett ugyanis a sváboknál fúvószenekar dallamaira mulat, táncol a násznép, köztük a menyasszony és a vőlegény, akik a vendégekkel együtt keringőznek, polkáznak is.

    A múzeumfaluban szombaton 16 órakor kezdődik a sváb lakodalom a legénybúcsúztatóval, amely előtt a kíváncsi látogatók megtekinthetik a menyasszony kelengyéjét.

A lakodalmi menet ezután a menyasszony házához vonul, ahol a leánybúcsúztató következik. A másfél órás programba sűrített esküvői ceremónia után a lakodalmi fogásokat, a népcsoport különleges ünnepi ételeit is bemutatják.

    A múzeumfalu egyik épületének konyháján elkészítik például a strudlit, a kemencében pedig megsütik a fonott túrós kalácsot is, a sváb lakodalmak elmaradhatatlan süteményét, amelyhez fehér bort kínálnak kóstolásra. 

    A Sóstói Múzeumfalu Hírös lakodalmak rendezvénysorozatán a korábbi években a nyírségi, a matyó, a palóc és a jász lakodalmat, valamint a Hajdú-Bihar megyei Földes kuriózumnak számító menyegzőjét elevenítették fel; a rendezvényeket egy-egy alkalommal több százan nézték meg. Páll István a sváb lakodalomra is ezer körüli érdeklődőt vár szombaton a nyírségi skanzenbe.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Karneváli bolondozás szerelmi körítéssel Karneváli bolondozás szerelmi körítéssel
A Sok hűhó semmiért a tbiliszi Ifjúsági Színház előadásában
színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés