bezár
 

art&design

2012. 07. 31.
Tiszta forrás kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiszta forrás címmel nyílik kiállítás a 100 éves hódmezővásárhelyi Művészek Agyagipari Majolika Telepének történetéből csütörtökön Budapesten, a Duna Palotában.
 Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikus, a kiállítást szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi kerámiaművészet múltját és jelenét bemutató kiállítás anyagának nagy része a dél-magyarországi városból érkezett. Száz-száztíz eredeti, 1912 és 1938 között az alapítók által készített műtárgy kerül a tárlókba.

    Emellett harminc-negyven 70x100 centiméteres fotót is kiállítanak, fölidézve a vásárhelyi kerámia történetének kezdeteit, és válogatást látható az alapító festők - Tornyai József és Endre Béla - képeiből.
"Hasonlóan Bartókhoz, aki tiszta forráson az ősi, érintetlen népzenét értette és tartotta mindenekfeletti értéknek, a vásárhelyi népi kerámia forrásanyagként mutatott utat a későbbi korok számára. Ezt demonstrálja a budapesti kiállítás is” - hangsúlyozta a keramikus.

     A Művészek Majolika és Agyagipari Telepét 1912-ben Endre Béla festő, grafikus, Kallós Ede, Pásztor János és Rubletzky Géza szobrász, Smurák József, Arad város főépítésze, Tornyai János festőművész és Weisz Mihály vásárhelyi csizmadia, költő, keramikus alapította. A kezdeményező Tornyai volt, miután visszatért Párizsból, és sokhelyütt népi kerámiákat látott, így Munkácsy Mihály műtermében is. A telep megalapításával az volt a céljuk, hogy a népi kultúra szín- és formagazdagságát áttegyék a polgári kultúrába.

    Szakszerűen gyűjtötték, katalogizálták az anyagot, amelyet Plohn József fotózott. Az ő képei láthatók a mostani tárlaton - tette hozzá a keramikus.

    Medgyessy Ferenc (1881-1958) szobrászt már fiatal korában baráti szálak fűzték a vásárhelyiekhez. Tornyai Jánossal és Endre Bélával együtt lelkesedett a magyar népi művészet kincseiért. A legintenzívebb kapcsolata a városhoz az 1913 és 1925 közötti időszakban volt. Több kisplasztikájának kerámiaváltozata és önálló mázas kerámiái is vásárhelyi kivitelezésűek - tette hozzá.

    A vásárhelyi kerámiaművészet múltjáról és jelenéről konferenciát is rendeznek augusztus 29-én Horváth Ferenc régész, István Erzsébet néprajzkutató, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Feledy Balázs művészeti író és N. Mészáros Júlia művészettörténész részvételével.

    A Tiszta forrás című kerámiatárlatot - amely szeptember 2-áig tart nyitva - csütörtökön Fekete György belsőépítész, professzor emeritus, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés