bezár
 

art&design

2012. 08. 02.
Menyegző a Művészetek Völgyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A menyegzővel, lakodalommal kapcsolatos szokásokat elevenítik fel a Muharay-udvarban szombaton a Művészetek Völgyében: délelőtt gyerekek, délután felnőttek vehetnek részt a mulatságban.
Az udvart a kapolcsi felső iskola udvarán rendezik be. A délelőtti lakodalmasra 2-14 éves gyerekek jelentkezését várják: lehet belőlük menyasszony, vőlegény, vőfély, vagy akár szakács.

    A gyerekek inkább szeretnek részesei lenni a szokásnak, mint a nézőtérről figyelni. Mi adjuk a viseletet, az eszközöket, és meglátjuk, mit kezdenek vele - mondta az MTI-nek Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke. 

    Délután a bagi népi együttes segítségével játsszák újra a hagyományos lakodalmast, amelybe több udvar is bekapcsolódik a Művészetek Völgyében. Bagon az 1930-as évek óta szervezett a hagyományőrzés, a szokások, táncok gyerekről idősre szállnak; minden generációt képvisel a népi együttes.

A Művészetek Völgyében nem színpadi viseletben, hanem a korosztálynak megfelelő hétköznapi, régi öltözetben jelennek meg.
A menyasszonyt a Palya-udvarban öltöztetik át, míg a vőlegényt Katlan Tóni kocsmájában búcsúztatják el a legények. Aztán elindulnak a Palya-udvarba kikérni a menyasszonyt, majd onnan a lakodalmas menet a Muharay-udvarba kíséri a párt. Ott aztán kezdetét veszi a táncos mulatság.

    A lakodalmat azért választotta témának a Muharay-udvar, mert ez igazi vidám, sokszereplős ünnep, amelyben mindenki szerephez juthat; a szervezők a közönséget is bevonják a hagyományok felelevenítésébe: bárkiből lehet vőfély vagy násznép, részesévé válhat egy önfeledt szórakozásnak, miközben felidézi, megismeri ősei viseletét, tárgyait, szokásait - magyarázta Héra Éva.    

    Tavaly a Művészetek Völgyében a nász egy érdekes momentumát sikerült felidézni: mivel szakadt az eső, beszorultak a templomba, ahol az új asszony áldásának szokását hívták életre. Különleges, emelkedett hangulatú esemény volt - idézte fel a szövetég elnöke.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés