bezár
 

art&design

2012. 08. 03.
Párizsban maradnak Frantisek Kupka hamvai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy valószínűséggel Párizsban maradnak Frantisek Kupka (1871-1957) világhírű cseh absztrakt festő hamvai, miután a cseh kulturális minisztérium közölte: a birtokába került új információk alapján vélhetően megváltoztatja korábbi álláspontját, azaz mégsem fogja támogatni a nagy festő hamvainak hazahozatalát Prágába.
 "Kezünkben van Kupka teljes levelezése. Abban egyszer sincs megfogalmazva az az igény, hogy halála után szeretne visszatérni hazájába. Úgy véljük, hogy ezt a tényt tiszteletben kellene tartanunk" - nyilatkozta pénteken Markéta Sevcíková, a tárca szóvivője. 

    Frantisek Kupka 1957-ben hunyt el Párizsban, urnája a francia főváros Pere Lachaise nevű temetőjének kolumbáriumában található.
A festő hamvainak hazahozatalát Lenka Jaklová a szerzőről írt monográfia szerzője kezdeményezte, aki évek óta tanulmányozza Kupka műveit és életét. Jaklová kezdeményezésének több támogatója van, köztük Opocno városa, ahol a festő született. 

    Bár a művészettörténészek nagy része ellenezte a hamvak hazahozatalát, az illetékesek a viták után idén tavasszal végül mégiscsak támogatták az elképzelést. A kulturális tárca egyetértett azzal a nézettel, hogy mivel Kupka cseh festő volt, és egyike a legnagyobbaknak, illő lenne, hogy a prágai Slavín nemzeti temetőben legyen méltó nyughelye. Az urna párizsi helyét a festőhöz teljesen méltatlannak minősítette. 

    Frantisek Kupka az európai festészet igazi nagyjai közé tartozik, de hosszú ideig szinte senki sem tudta, hol nyugszanak hamvai. Jaklová saját kutatásba kezdett és 2007-ben a Pere Lachaise temető kolumbáriumában megtalálta Kupka urnáját.

A föld alatti kolumbáriumban több tízezer urna van elhelyezve. Kupka urnáján az évszámokon kívül csak annyi van, hogy egykori francia légiósról van szó, az hogy világhírű festő, nincs is feltüntetve. 

    Jaklová és társai azt állítják: Kupka nagy hazafi volt, és biztos szívesen venné, ha hamvai hazai földben nyugodhatnának. Ez az állítás nem felel meg a valóságnak - reagált a Művészettörténeti Akadémia, emlékeztetve arra, hogy a prágai képzőművészeti akadémia egykoron professzori állást ajánlott fel Kupkának, de a művész elutasította. "Úgy döntöttem, hogy továbbra is Franciaországhoz akarok tartozni, festőként és rajzolóként is hozzá tartozom" - írta válaszában Kupka. 

    A hamvak hazavitelének kezdeményezői szerint viszont most már eljött az ideje, hogy Csehország visszafogadja világhírű fiát. A másik oldalon a Művészettörténeti Akadémia továbbra is úgy véli: ha a cseh állam mégis méltó sírhelyet szeretne állítani Kupkának, tegye meg azt a párizsi temetőben, és azt követően fordítson figyelmet a kegyhely karbantartására és népszerűsítésére.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés