bezár
 

art&design

2012. 08. 03.
Új Munkácsy-kép került elő!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hónappal ezelőtt bukkant fel az a Munkácsy-festmény, melyet Pákh Imre pénteken délután mutatott be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Az Egy legény az asztalnál című kép egy igazi gyöngyszem: a világháborúig lappangott, majd egy gyűjtőhöz került, akinek az özvegye egy kis francia aukciósházban árvereztette el.
A festmény 1874-ben készült Békéscsabán, A falu hőse című Munkácsy-alkotás előtanulmányának tekinthető. Egy szemfüles műkereskedő bukkant rá nemrégiben Franciaországban, ahol egy aukciósházban került árverezésre. A képkereskedőtől jutott el aztán a remekmű Pákh Imréhez, az Amerikában élő Munkácsy-gyűjtőhöz. A festményen egy asztalnál ülő parasztlegény látható, az alkotáson megfigyelhető a tipikus Munkácsy-féle színhasználat és ecsetkezelési technika.
Pákh a frissen előkerült Munkácsy-képpel
Pákh szerint a világon körülbelül 350 Munkácsy-alkotás lappanghat még, tehát könnyen lehet, hogy a Munkácsy életmű felét még nem is ismerjük. Folyamatosan újabb és újabb képek kerülnek elő, Pákh Imre pedig folyamatosan figyeli és keresi a frissen felbukkanó alkotásokat, és amint lehet, megvásárolja őket. A gyűjtő úgy fogalmazott: Munkácsy reneszánszát éli, hiszen egyre többen kíváncsiak a festő lenyűgöző alkotásaira. Pákh szerint a festőművész felvette a versenyt a legjobb külföldi festőkkel és győzött, ezért vált ki büszkeséget a közönségből, ezért olyan népszerű festő mind a mai napig.

Az Egy legény az asztalnál című alkotás pénteken bekerült a Móra Ferenc Múzeumban látható Munkácsy-kiállítás kollekciójába, így 42-re emelkedett a szegedi Kultúrpalotában megtekinthető Munkácsy-remekek száma. A tárlatot a megnyitó óta már több mint tízezren látták.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés