bezár
 

art&design

2008. 09. 14.
A viasz-Hitler visszatért
MTI-PRAE
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint két hónappal azután, hogy Hitler elvesztette a fejét,  helyreállították és helyére állították a berlini Tussaud-panoptikumba.
A náci diktátor viaszfigurájáról van szó, amelyet a panoptikum július eleji megnyitásakor szabályosan lefejezett egy berlini férfi.

A restaurálás teljes titokban zajlott, állítólag Londonban folyt, költségei 200 ezer euróra - 48 millió forintra - rúgtak. A tulajdonos Merlin Entertainments csoport hallgatott minderről, miközben kezdettől fogva elszánt volt, hogy a náci rezsim vezetőjét a németországi tiltakozások ellenére is visszahelyezzék a panoptikumba. Tussaud-ék filozófiájának elengedhetetlen része ugyanis, hogy Hitler - még ha a legrosszabb módon is - a többi kiállított személyiséggel együtt része és formálója volt a történelemnek.

Az egykori diktátor a hét végén "foglalta vissza" korábbi helyét a panoptikumi bunkerben, ez alkalommal azonban már a legszigorúbb biztonsági felügyelet mellett. Hitlert vastag üvegablak védi, és a bunkerbe - csakis az illetékeseknek - egy ajtón keresztül lehet bejutni, amelyen nincs kilincs. Ilyen védelemre még nem volt példa Madame Tussaud panoptikumjainak történetében.

Szemtanúk szerint a náci vezért erősen "megviselte" fejének helyreállítása. Haja sokkal kócosabban omlik homlokára, szemei jóval zavarodottabbnak tűnnek. Ugyanezt a benyomást erősíti, hogy korábbi - gondon megkötött - nyakkendője ezúttal "hanyagul" lóg a nyak alatt, a kezét nem a korábbi könyvön, hanem egy tiszti sapkán tartja. Az újonnan "megfejelt" viaszfigura összességében is a teljes bukás, illetve az összeomlás hangulatát sugallja.

Az egykori náci vezér viaszfigurájának kiállítását annak idején erőteljes tiltakozási hullám előzte meg. A panoptikum-tulajdonos azonban csak annyira volt hajlandó meghátrálni, hogy beleegyezett abba: Hitler fölé egy olyan magyarázó táblát helyeznek el, amely leleplezi a diktátor és a rezsim történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfigurájával fényképeztessék magukat, ami amúgy valamennyi panoptikumban valamennyi kiállított híresség esetében engedélyezett.

Mindennek ellenére a diktátort július 5-én már a panoptikum második látogatója - óriási "csatakiáltással" kísérve - egy hatalmas kézcsapással lefejezte. Saját szavai szerint a háború, illetve a fasizmus elleni tiltakozásul, és egy kicsit fogadásból is, amelyet a hivatalos megnyitó előestéjén barátaival egy kocsmában kötött. 

A Berlin szívében lévő német Tussaud-panoptikumot a volt diktátor "gyengélkedése" ellenére is valósággal elárasztották a látogatók az elmúlt két hónapban. A tulajdonos most szinte feltartóztathatatlan áradatra számít azok után, hogy Hitler fejével együtt ismét helyükre kerültek a dolgok.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés