bezár
 

art&design

2012. 08. 06.
Műtárgyakká változva mutatkoznak be a tölgyfahordók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barrique Art: De Gustibus címmel 22 hordóból készült installációt és képzőművészeti tárlatot szervezett a Budapesti Román Kulturális Intézet, amely a kiállítás anyagát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal megosztva mutatja be. Az intézetben kedden, a múzeumban szerdán lesz a megnyitó.
A tárlat az intézet Egy város szelleme: Temesvár című idei rendezvénysorozatának része. A kiállítás gerincét alkotó 22 hordóinstallációval a művészek új életre keltették az egykor bortárolásra használt hordókat hagyományos funkciójukat átértelmezve - mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója.

    Az intézetben 14 műtárggyá alakított boroshordót láthat majd a közönség. Példaként említette az igazgató, hogy az egyik hordóból két női láb lóg ki, egy másik aranyozott és óegyiptomi szarkofágra hasonlít, egy további pedig csipkésre van kivágva. 

    Ezzel párhuzamosan 17 román képzőművész, köztük Ioan Nemtoi híres üvegművész, és hat külföldi, köztük szerb, török, francia, amerikai művész, valamint Rostás Bea egri grafikus és szobrász alkotásait is láthatja a közönség. A munkák szervesen illeszkednek a hordóinstallációhoz. Az intézeti megnyitót Petrovaselóból (Temespéteriből) származó borok kóstolója követi.

    A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kedden további 8 hordóinstalláció tekinthető meg a kapcsolódó képzőművészeti kiállítással. A tárlatnyitó után a badacsonyörsi Váli Borászat borait kínálják majd.
Barrique Art alapkoncepciója a temesvári Savoya Borház tulajdonosától, a Herczeg házaspártól származik. Ők küldték el romániai és külföldi művésznek a huszonkét tölgyfahordót, hogy azokat műtárgyakká alakítsák. A kiállításokat Marcel Tolcea, a Temesvári Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitja meg. A tárlat elsőként a temesvári múzeumban szerepelt. A megnyitókon jelen lesz Herceg András, az ötletgazda is.

    A kettős kiállítás szeptember 14-ig látogatható, majd az anyag Budapestről a Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetébe vándorol, ahol a tárlatot a Francia Intézettel és az Olasz Kultúrintézettel közösen nyitják meg román, francia és olasz borkóstoló kíséretében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés